Școala ar trebui să-i scape pe copii de părinții lor? Ministrul Educației a fost lăsat mască: Nu pot să fiu părtaș

Mesajul respectiv a fost lansat în contextul în care cei doi au vorbit despre vaccinarea anti-COVID a elevilor. Astfel, Prelipceanu a spus că „suntem în țara în care o treime sunt vaccinați în condițiile în care oamenii mor în spitale”.

Acest lucru este „o problemă de educație” deoarece „oamenii nu reușesc să înțeleagă că sunt în pericol de moarte”, a susținut moderatorul de televiziune.

În urma acestei afirmații, Sorin Cîmpeanu l-a aprobat pe Cosmin Prelipceanu. Totuși, atunci când moderatorul a spus că școala ar trebui să îi scape pe copii de părinții lor, ministrul Educației l-a dezaprobat.

„Dacă suntem în țara în care o treime sunt vaccinați în condițiile în care oamenii mor în spitale, este absolut clar că avem o problemă de educație. Oamenii în țara asta nu reușesc să înțeleagă că sunt în pericol de moarte”, a insistat Prelipceanu.

„Din păcate…”, a răspuns ministrul Educației, înainte ca moderatorul să lanseze un alt mesaj.

„N-ar fi bine ca măcar de copiii lor să avem grijă? Măcar copiii lor să înțeleagă asta. Asta ar trebui să facă școala. Să-i scăpăm pe copii de părinții lor. Asta trebuie să facă școala”, a declarat Cosmin Prelipceanu, surprinzându-l astfel pe ministru.

„Nu pot să fiu părtaș la această afirmație”, a fost reacția lui Sorin Cîmpeanu la controversata afirmație.

„Ba da, vă spun eu, asta ar trebui să se întâmple”, a insistat moderatorul.

Probleme mari în școlile din România

Anterior, ministrul a vorbit depsre campania de vaccinare în școli, ce trebuia să înceapă pe 13 septembrie prin intermediul echipelor mobile. Conform celor spuse, campanie este blocată din cauza reglementărilor privind prelucrarea datelor cu caracter personal legată de formularele care trebuie să fie completate de părinți.

Totodată, ministrul a punctat faptul că în prezent există discuții atât cu cei de la INSP cât și cu Ministerul Sănătății pentru a vedea care este calea legală privind distrbuirea formularelor respective.

Sorin Cîmpeanu a mai subliniat faptul că formularele nu sunt obligatorii și pot fi completate sau nu de către părinții care doresc acest lucru. În același timp, ministrul precizează că rolul formularelor este acela de a identifica intenția de vaccinare, mai exact, pentru a stabili numărul exact de elevi care se pot vaccina.

„Avem o problemă de reglementare, pentru că școlile nu sunt autorizate pentru prelucrarea datelor cu caracter personal din domeniul medical, suntem în discuții cu Ministerul Sănătății și INSP pentru a vedea care este calea legală pentru distribuirea acelor formulare, care nu sunt obligatorii, pot fi completate sau nu de către părinți.

Ele ne ajută să identificăm intenția de vaccinare (…) pentru a vedea dacă într-o școală sunt 10, 20 sau 100 de elevi care se pot vaccina pentru a putea merge cu echipe mobile”, a declarat Cîmpeanu, într-o intervenție la B1TV.