Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu vine cu informații de ultimă oră. Potrivit acestuia, campania de vaccinare în școli, ce trebuia să înceapă pe 13 septembrie prin intermediul echipelor mobile, este blocată din cauza reglementărilor privind prelucrarea datelor cu caracter personal legată de formularele care trebuie să fie completate de părinți.

Totodată, ministrul subliniaă faptul că în prezent există discuții atât cu cei de la INSP cât și cu Ministerul Sănătății pentru a vedea care este calea legală privind distrbuirea formularelor respective.

Sorin Cîmpeanu a mai subliniat faptul că formularele nu sunt obligatorii și pot fi completate sau nu de către părinții care doresc acest lucru. În același timp, ministrul precizează că rolul formularelor este acela de a identifica intenția de vaccinare, mai exact, pentru a stabili numărul exact de elevi care se pot vaccina.

„Avem o problemă de reglementare, pentru că școlile nu sunt autorizate pentru prelucrarea datelor cu caracter personal din domeniul medical, suntem în discuții cu Ministerul Sănătății și INSP pentru a vedea care este calea legală pentru distribuirea acelor formulare, care nu sunt obligatorii, pot fi completate sau nu de către părinți.

Care este rolul formularelor în școli

Ele ne ajută să identificăm intenția de vaccinare (…) pentru a vedea dacă într-o școală sunt 10, 20 sau 100 de elevi care se pot vaccina pentru a putea merge cu echipe mobile”, a declarat Cîmpeanu, într-o intervenție la B1TV.

În același timp, ministrul a mai menționat că Autoritatea Națională pentru Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal „deja a sancționat ministerul Educației pentru o serie de acțiuni care, în opinia acestei autorități, nu a respectat GDPR”.

Totodată, întrebat dacă ministerul Educației este „cu mâinile legate”, Cîmpeanu a răspuns pozitiv. „Din păcate, da. Trebuie să găsim soluția legală de ieșire din impas”, a mai spus ministrul.

Amintim faptul că precizările lui Sorin Cîmpeanu vin în contextul în care, înainte de începerea școlii, pe 13 septembrie, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-covid anunța că elevii de peste 12 ani, dar și părinții sau angajații școlilor se vor putea imuniza și la școală prin echipele mobile sau vaccinarea la centre de vaccinare de lângă școală.

În ceea ce privește acțiunea de vaccinare, potrivit acestuia, ea era programată să înceapă pe 13 septembrie și să se încheie pe 15 noiembrie.