Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a transmis un mesaj prin care salută proiectul de lege de finanţare adoptat de Congresul SUA, care prevede decizia SUA de a lucra cu aliaţii din Marea Neagră pentru a aprofunda cooperarea economică şi de securitate.

Cooperare economică și de securitate între România și SUA

„Salut proiectul de lege de finanţare adoptat de Congres, care include şi hotărârea SUA de a lucra cu aliaţii din Marea Neagră pentru a aprofunda cooperarea economică şi de securitate. Acesta corespunde viziunii cuprinzătoare a contribuţiei României, actualizate pentru Strategia Mării Negre pe care am împărtăşit-o cu secretarul Antony Blinken, în cadrul discuţiilor noastre recente din Bucureşti.”, scrie pe Twitter Bogdan Aurescu.

Decizie importantă pentru România

Mesajul ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, vine după decizia Congresului SUA, care prevede că administrația americană va avea o strategie de lucru cu Aliații privind regiunea Mării Negre.

„Pentru prima dată, Administrația americană va avea o strategie de lucru cu Aliații privind regiunea Mării Negre – a decis Congresul SUA. Legea care conține această prevedere merge la promulgare la președintele Statelor Unite.

Congresul SUA a adoptat Legea Omnibus privind alocările bugetare aferente anului fiscal 2023. Printre prevederile acesteia se regăsește solicitarea legislativului american ca, în 6 luni de la promulgarea legii, Secretarul de Stat al SUA împreună cu șefii altor agenții federale relevante să prezinte Congresului o strategie de lucru cu aliații NATO din regiunea Mării Negre, pentru aprofundarea relațiilor economice, consolidarea asistenței economice și de securitate pentru statele din regiune, inclusiv prin sprijinirea eforturilor pentru creșterea rezilienței democratice.

Consolidarea politicii externe a SUA față de regiunea Mării Negre este un proces binevenit în direcția creșterii angajamentului comprehensiv al SUA față de regiune, în domenii strategice precum apărarea, economia, reziliența democratică, ceea ce România a susținut constant.

Reamintim, totodată, că ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a purtat discuții, în marja Summit-ului NATO de la Madrid din această vară, cu senatorii americani membri ai Grupului de Observatori ai NATO din Senatul SUA, delegație condusă de senatoarea Jeanne Shaheen, inițiatoarea proiectului. De asemenea, ministrul a participat la dezbaterile reuniunii “Black Sea Security Summit”, organizată la Constanța de Comisia Congresului SUA pentru Securitate și Cooperare în Europa (Comisia Helsinki), pe care a co-prezidat-o la 1 iulie 2022, alături de senatorul american Roger Wicker, co-semnatar al proiectului de lege mai sus menționat.”, a transmis Ambasada României în SUA.