Șeful diplomației române Bogdan Aurescu a spus, aflându-se într-o vizită de lucru la Chișinău, că România nu deține informații legate de existența unor riscuri la adresa securității Republicii Moldova, după ce șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS) a fost citat în presă cu declarații despre o eventuală invazie rusă în Republica Moldova, la începutul anului viitor.

Nu există riscuri care să pună în pericol în acest moment Republica Moldova

Aflat în vizită oficială în statul vecin, Bogdan Aurescu a declarat presei că războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei înregistrează tot mai multe eșecuri. Judecând după situația din teatrul de operațiuni, a adăugat șeful diplomației române, Rusia se află în defensivă acum, iar Ucraina se află într-o poziție destul de bună la momentul de față. De aceea, Bogdan Aurescu a declarat că nu crede „în construcții care să pună în pericol în acest moment R. Moldova”.

Șeful diplomației de la București a precizat însă că nu a văzut declarația șefului Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova. Postul TVR Moldova a titrat luni, 19 decembrie, că „Federația Rusă ar avea în plan să invadeze R. Moldova la începutul anului 2023”, citându-l pe directorul SIS, Alexandru Musteața.

Șeful SIS din Republica Moldova a declarat că războiul va rămâne un risc la adresa securității Republicii Moldova

La scurt timp, instituția a venit cu precizări la declarațiile făcute de către șeful SIS. Potrivit unui comunicat de presă emis de SIS, Alexandru Musteața s-a referit la faptul că „obiectivul Federației Ruse de a crea un coridor terestru până în regiunea transnistreană este unul valabil și azi, iar o nouă ofensivă a Federației Ruse spre această direcție ar putea avea loc în 2023, însă punerea în aplicare a acestor scenarii depinde de evoluțiile războiului din Ucraina”.

Tot pe 19 decembrie, directorul SIS a apărut într-o emisiune la același post de televiziune și a făcut apel la calm, menționând totuși că războiul va continua și în 2023, iar acesta va rămâne un risc la adresa securității Republicii Moldova. Musteața a menționat că regiunea transnistreană, unde sunt staționate în mod ilegal trupe ruse, rămâne „un punct destul de calm”, ținând cont de situația regională.