Preşedinţii Vladimir Putin şi Emmanuel Macron nu au mai avut nicio convorbire telefonică de două luni, cu toate că în primăvară discutau foarte des.

Kremlinul a anunțat recent, în cadrul unei conferințe, că Franţa este o ţară „neprietenoasă”, cu care discuţiile nu sunt în prezent „necesare”.

Convorbirile telefonice între Macron și Putin au încetat. Kremlinul a explicat: Franţa nu este o ţară prietenă

„Ei bine, mai întâi Franţa este un stat neprietenos în ceea priveşte acţiunile pe care le întreprinde faţă de ţara noastră”, a transmis Dmitri Peskov, răspunzând unei întrebări privind absenţa discuţiilor telefonice recente între cei doi lideri, care au discutat în mai multe rânduri la începutul anului, transmite AFP.

Mai mult, acesta a spus că încă nu a venit momentul pentru discuții, deoarece nu sunt necesare, însă dacă situația o va cere cei doi lideri de stat se pot suna imediat.

„Ei nu se sună pentru că estimează că nu a venit momentul şi că în prezent pur şi simplu nu este necesar. Dacă vor simţi că este necesar, se pot suna imediat”, a afirmat Dmitri Peskov.

Ultima discuție a avut loc în luna mai

Conform informațiilor, ultima discuţie oficială între Putin şi Macron a avut loc în 28 mai, când cei doi lideri au discutat telefonic, împreună cu cancelarul german Olaf Scholz, despre soarta soldaţilor ucraineni luaţi prizonieri de Rusia.

Anterior, Macron a avut discuţii telefonice cu Putin la începutul lui mai, la începutul lui martie şi în cinci rânduri în februarie, în plină perioadă de amplificare a tensiunilor până la ofensiva Kremlinului în Ucraina, pe 24 februarie. Mai mult, liderul francez s-a deplasat în persoană la Moscova pe 7 februarie pentru a se întâlni cu Putin.

Aceste contacte numeroase i-au adus critici preşedintelui francez, unii reproşându-i că a avut discuţii regulate cu liderul de Kremlin fără a reuşi să-l împiedice să lanseze o ofensivă rusă împotriva Ucrainei. Rusia califică drept „neprietenoase” ţările care, ca şi Franţa, au adoptat sancţiuni împotriva ei după ce a invadat Ucraina.

De asemenea, Kremlinul nu a încetat să mărească această listă a ţărilor „neprietenoase” vizate de măsuri de retorsiune ale Moscovei. Pe această listă se află SUA, Australia, Canada, Regatul Unit, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud, Norvegia, Taiwan şi toate statele membre UE, printre care și România.