Busuioc a primit din partea senatorilor şi deputaţilor 275 de voturi "pentru", 95 "împotrivă'. Votul a fost exprimat cu buletine. 

Totodată, Dan Lucian Vlădescu a fost votat în funcţia de preşedinte al Autorităţii de Audit cu 268 de voturi "pentru" şi 102 "împotrivă". 

Pentru poziţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi a fost validat Nicu Marcu cu 270 de voturi "pentru" şi 100 "împotrivă", pentru un rest de mandat, iar pe aceeaşi poziţie în cadrul Autorităţii de Audit, Florin Tunaru, cu 267 de voturi "pentru" şi 103 "împotrivă". 

Plenul l-a mai validat în funcţia de consilier de conturi pe Aurel Dumitru – 267 de voturi "pentru" şi 103 "împotrivă". 

Pentru numirea a încă doi consilieri de conturi urmează să fie declanşată o nouă procedură. 

Deputatul PNL Gigel Ştirbu a susţinut că în numirea acestor consilieri de conturi nu au fost respectate cutumele parlamentare. 

"Fiecare dintre dumneavoastră aţi insistat ca această instituţie (Parlamentul – n.r.) să beneficieze de sprijinul şi respectul cetăţenilor României.  Dacă noi nu respectăm cutumele împământenite de 27 de ani în această instituţie, ce pretenţii avem la ceilalţi cetăţeni să acorde respectul cuvenit instituţiei?  Înţeleg logica pe care o folosiţi domnule Liviu Dragnea. Există două paliere ale acestei logici: acaparaţi toate instituţiile statului, urmează probabil BNR,  Curtea Constituţională aţi ocupat-o, ANRE este ca şi ocupat, acum Curtea de Conturi. Ce urmează?", a spus Ştirbu, la dezbateri, în plenul Parlamentului. 

Potrivit deputatului PMP Eugen Tomac, Curtea de Conturi, instituţie extrem de importantă, "ar trebui să iasă din logica execuţiilor politice". 

Deputatul USR Claudiu Năsui a afirmat că audierea de marţi a candidaţilor pentru Curtea de Conturi "a fost un simulacru", pentru că aceştia nu au avut timp să răspundă întrebărilor. 

"Dacă doriţi să măriţi respectabilitatea acestei instituţii, dacă doriţi să aveţi credibilitate în ochii oamenilor, niciun cod de conduită nu o să schimbe lucrul acesta, ci atitudinea dumneavoastră.  În plus, vă întreb dacă vi se pare normal, ca partid aflat la guvernare, să nu existe niciun membru al opoziţiei într-o instituţie de control aşa cum a reieşit din algoritmul politic", a transmis Năsui, în plenul reunit. 

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a replicat că cel mai important este ca la şefia Curţii de Conturi să existe oameni care să nu fie dependenţi politic. 

"Ştiu că sunt colegi de partid de-ai mei care poate sunt supăraţi că eu n-am dat curs la o negociere politică şi să discutăm şi în partid. Şi îmi asum, dragi colegi, asta. Dacă vreţi să mă pedepsiţi, puteţi să mă pedepsiţi. Dar vreau să vă spun ceva – cel mai important lucru este ca aceşti oameni şi următorii doi care vor veni să nu aibă nicio dependenţă politică. Pentru că ei nu trebuie să facă ceea ce au făcut alţii de dinainte, inclusiv membrii PSD – ca să lăsăm asta cu membrii PSD care au făcut pentru PSD şi împotriva altora. Este important ca ei să înţeleagă – şi asta îi rog – depinde de fiecare dintre ei dacă vor înţelege pentru ce au fost susţinuţi", a declarat Dragnea. 

AGERPRES