În dată de 08.10.2020, INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ BUCUREȘTI a întreprins o acţiune de control la angajatorii care desfasora activități comerciale în Centrul Comercial SUN PLAZZA. La această acțiune au participat din cadul Inspecției Muncii dl. Bratu Dantes Nicolae – Inspector General de Stat și dl. Lungu Gabriel – Director Corp Control, se anunță într-un comunicat oficial .

Acțiunea de verificare a fost organizată și coordonată de dl. Constantin Bujor – Inspector Șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă București.

Care au fost obiectivele acțiunii

Obiectivele acțiunii au fost:

-Verificarea modului în care angajatorii înțeleg să respecte măsurile impuse de dispozițiile Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 cât și asigurarea unui mediu sigur pentru sănătatea lucrătorilor;

-identificarea și combaterea muncii nedeclarate;

-verificarea modului de respectare a dispozițiilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă și în domeniul relațiilor de muncă în contextul legislației specifice stării de alertă.

Acțiunea s-a desfășurat cu un total de 53 de inspectori de muncă, inclusiv șefii de serviciu și de birou (27 inspectori de muncă din cadrul Serviciului Control Relații de Muncă și Control Muncă Nedeclarată, 26 inspectori de muncă din cadrul Serviciului Control Securitate și Sănătate în Muncă ).

Zeci de angajatori, verificați

S-au efectuat verificări la un număr de 84 angajatori care desfășoară activități comerciale, după cum urmează:

-32 de angajatori au fost înștiințați să prezinte documente la sediul inspectoratului pentru finalizarea controalelor intiate;

– au fost identificate pe baza de fișei de identificare prevăzută de H.G. nr. 488/2017 un număr de 122 persoane care prestau activitate pentru angajatorii verificați;

-au fost finalizate un număr de 52 de controale fiind dispuse un număr de 61 măsuri cu caracter obligatoriu.

Inspecția Muncii, amenzi de milioane de lei

Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a desfăşurat în săptămâna 28 septembrie – 3 octombrie acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 3,05 milioane de lei, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Din suma totală, 2,81 milioane de lei au fost amenzi ce s-au aplicat pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă.