Grecia este o poartă principală de intrare pentru refugiaţi şi solicitanţii de azil din Orientul Mijlociu care fug de război şi sărăcie. Peste un milion de refugiaţi au trecut prin Grecia în 2015 şi 2016. Mii de migranţi sunt blocaţi în tabere pentru refugiaţi supraaglomerate în condiţii mizere, potrivit organizaţiilor de ajutor, pe care însuşi guvernul elen le-a numit “o bombă cu ceas pentru sănătate”, potrivit agerpres.ro

Probleme de sănătate publică

“Insulele noastre se confruntă deja cu probleme de sănătate publică şi trebuie dublu protejate”, a declarat Mitsotakis, a cărui administraţie a adoptat o poziţie dură asupra migraţiei.

Şeful guvernului elen a afirmat că a invocat o directivă a Uniunii Europene care le permite statelor membre să îşi sporească securitatea la frontiere dacă sănătatea publică este în pericol.

“Mai simplu spus, vom face tot ce trebuie pentru a preveni apariţia virusului – în special acolo”, a declarat el.

Agenţia de presă elenă AMNA a raportat joi că numărul îmbolnăvirilor cu coronavirus a crescut la trei pe teritoriul Greciei, relatează Xinhua.

Un copil este infectat

Copilul unei femei de 38 de ani, care a fost testată pozitiv miercuri cu coronavirus, este şi el infectat, precum şi o altă femeie care a călătorit recent în Italia, au afirmat oficiali din Ministerul Sănătăţii.

Ca parte a măsurilor de prevenire a răspândirii virusului, toate evenimentele legate de carnaval programate la nivel naţional până duminică sunt anulate, a anunţat ministrul sănătăţii, Vassilis Kikilias.

Atât mama, cât şi copilul ei, sunt spitalizaţi în oraşul Salonic, în nordul Greciei, în timp ce cealaltă femeie este internată într-un spital din Atena, au spus oficialii.

Autorităţile caută persoanele cu care au intrat în contact cu aceştia în ultimele zile, în timp ce apropiaţii lor se află în carantină.

Şcoala elementară la care învaţă copilul va rămâne închisă timp de 14 zile ca măsură de precauţie.