Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu a anunțat intensificarea controalelor în piețe, în echipe mixte. În prim plan sunt verificările cu privire la respectarea normelor legale referitoare la limitarea accesului consumatorilor, astfel încât să fie asigurată o distanță de minimum 2 metri între oricare două persoane.

„Instituția Prefectului- Municipiul București informează că, astăzi (luni – n.r.), a avut loc o ședință la care au participat factorii de conducere din direcțiile piețe și gestionarea activităților comerciale din cadrul Sectoarelor Municipiului București și reprezentantul Direcției de Sănătate Publică București.Scopul întâlnirii a constat în reiterarea necesității respectării cadrului legal de desfășurare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață, care să respecte principiile de protejare a vieții și sănătății, mai exact, respectarea cu strictețe a regulilor generale de desfășurare a activității piețelor agroalimentare, inclusiv a piețelor volante, pe perioada stării de alertă instituite pe teritoriul României, precum și a măsurilor care trebuie respectate de către toți utilizatorii structurilor de vânzare destinate comercializării produselor”, transmite Prefectura Capitalei.

Regulile trebuie afișate

Totodată, conform sursei citate, s-a insistat pe afișarea regulilor de acces, de protecție individuală, de distanțare fizică și de igienă în locuri vizibile în piața agroalimentară/piața volantă.

„Prefectul municipiului București, Traian Berbeceanu, a menționat că se vor intensifica controalele în echipe mixte, pentru a verifica dacă este respectată norma legală referitoare la limitarea accesului consumatorilor, astfel încât să fie asigurată o distanță de minimum 2 metri între oricare două persoane, dar fără a depăși 50% din capacitatea maximă a pieței.

Se va verifica, în permanență, existența materialelor necesare igienei personale, pentru persoanele care folosesc grupurile sanitare din incinta toaletelor publice – hârtie igienică, săpun, mijloace de ștergere sau zvântare a mâinilor după spălare, substanțe dezinfectante”, mai menționează sursa citată.

Dezinfectare în masă

De asemenea, Prefectura Capitalei mai precizează că dezinfectarea trebuie făcută pe toate suprafețele, chiar și acolo unde sunt amplasate produsele agroalimentare. Potrivit sursei citate, pandemia trebuie gestionată riguros pentru ca întreaga populație să fie în siguranță.

„Dezinfectarea se realizează pe toate suprafețele pe care sunt amplasate produsele agroalimentare destinate comercializării, inclusiv cântare, pardoseli, geamuri, rafturi de depozitare, vitrine, și se realizează cu soluții prevăzute în norme. Reamintim că scopul celor care desfășoară activități de verificare nu este aplicarea de sancțiuni. Nu dorim sancționarea cetățenilor, ci dorim ca toți să conștientizeze faptul că, viața și sănătatea sunt cele mai importante valori. Structurile cu atribuții de control vor fi prezente, permanent la datorie şi vor aplica legea în litera și spiritul ei.

Gestionarea cu succes a pandemiei, desfășurarea unui comerț civilizat, menținerea unor raporturi corecte între utilizatorii pieței, consumatori și administratorul pieței, depinde și de implicarea cu responsabilitate a administrațiilor publice locale, a întreprinzătorilor privați dar și a cetățenilor municipiului. Discuțiile au fost caracterizate prin deschiderea către dialog și complianță la normele legale, manifestată de către reprezentanții autorităților administrației publice locale”, adaugă Prefectura.