Contribuţiile individuale de asigurări sociale şi de asigurări pentru şomaj vor fi impuse la plată şi persoanelor cu venituri de natură profesională pentru care asigurarea în sistemul asigurărilor pentru şomaj este în prezent facultativă, conform normelor de aplicare a modificărilor la Codul Fiscal.

Prin modificările efectuate recent asupra Codului Fiscal, Guvernul a stabilit că orice venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, se impozitează cu cota de impozit pe venit şi contribuţii individuale de asigurări sociale, asigurări sociale de sănătate şi asigurări de şomaj, baza de calcul la care se aplică aceste contribuţii fiind de cinci salarii medii brute pe economie.

Proiectul privind noile norme de aplicare a noilor reguli  stabileşte că din categoria veniturilor de natură profesională, altele decât cele salariale, nu fac parte cele obţinute din cedarea folosinţei bunurilor, din investiţii, din pensii, din activităţi agricole, din premii şi jocuri de noroc, din transferul proprietăţilor imobiliare şi din alte surse, precum câştiguri primite de la societăţile de asigurări şi onorarii din activitatea de arbitraj comercial.

Asigurare cu forţa

Documentul stabileşte totodată că aceste contribuţii individuale de asigurări sociale şi de asigurări pentru şomaj se datorează şi în situaţia în care veniturile de natura profesională sunt realizate de persoane pentru care legea permite în prezent ca asigurarea în sistemul asigurărilor pentru şomaj să fie facultativă.

„Contribuţiile individuale de asigurări sociale şi de asigurări pentru şomaj, denumite în continuare contribuţii individuale, se datorează şi în situaţia în care veniturile de natură profesională sunt realizate de persoane pentru care, la data intrării în vigoare a prezentelor norme metodologice, se prevede, potrivit legii, că asigurarea în sistemul asigurărilor pentru şomaj este facultativă”, se arată în document.

În acelaşi timp, persoanele care realizează venituri de natură profesională, pentru care se datorează contribuţii individuale de asigurări sociale, asigurări sociale de sănătate şi asigurări de şomaj, vor fi considerate ca asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii şi al asigurărilor pentru şomaj.

Contribuţiile individuale nu vor fi impuse persoanelor asigurate în alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii, precum şi cetăţenilor români care lucrează în străinătate.

Declaraţii de asigurare

Declaraţiile de asigurare în sistemul public de pensii şi în sistemul pentru şomaj trebuie depuse în termen de 30 zile de la data la care persoanele fizice cu venituri de natură profesională sunt considerate ca fiind asigurate obligatoriu, prin efectul legii, la casa teritorială de pensii şi, după caz, la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană sau a municipiului Bucureşti din raza de domiciliu sau de reşedinţă a persoanelor asigurate. Declaraţiile de asigurare trebuie actualizate în termen de cinci zile lucrătoare de la data modificării cuantumului veniturilor de natură profesională, prin depunerea unei declaraţii pe proprie răspundere care să ateste noul cuantum al veniturilor profesionale realizate.

Persoanele care realizează venituri de natură profesională provenind din drepturi de autor şi drepturi conexe au obligaţia de a actualiza declaraţiile de asigurare până la data de 31 martie a anului, pentru anul anterior în care s-au realizat veniturile de natură profesională.

Declaraţiile constituie titluri de creanţă şi devin titluri executorii la data la care creanţele bugetare sunt scadente conform legii.

Pentru nedepunerea la termen a declaraţiilor de asigurare şi comunicarea de date incomplete sau eronate, inspectorii Casei Naţionale de Pensii şi cei ai Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă vor aplica amenzi cuprinse între 300 şi 600 lei, iar pentru neactualizarea declaraţiilor de asigurare sau lipsa notificării privind încetarea activităţii vor fi percepute amenzi cuprinse între 1.500 şi 5.000 lei.

Amenzile constituie venituri la bugetul asigurărilor sociale sau la bugetul asigurărilor pentru şomaj.

SURSA: Mediafax