Reprezentanții Uniunii Europene i-au oferit premierului britanic, Boris Johnson, un răspuns pe măsura declarațiilor sale lipsite de flexibilitate, cu privire la Brexit.

Astfel, președintele în exercițiu al Comisiei Europene, luxemburghezul  Jean-Claude Juncker, i-a transmis lui Johnson că UE nu va negocia un nou acord cu Marea Britanie:

”Preşedintele Jean-Claude Juncker şi premierul Boris Johnson au discutat prin telefon. Preşedintele Juncker l-a felicitat pe premierul Johnson pentru numire şi a reafirmat angajamentul de a colabora în cel mai bun mod posibil. Preşedintele Juncker l-a ascultat pe premierul Boris Johnson, dar a reiterat poziţia UE că Acordul Brexit este cel mai bun şi singurul posibil – fiind în conformitate cu liniile trasate de Consiliul European”, a comunicat Comisia Europeană.

”De asemenea, preşedintele Juncker a subliniat că reprezentanţii Comisiei Europene rămân la dispoziţia Marii Britanii pentru adăugarea unor elemente în Declaraţia politică, în conformitate cu ceea ce au stabilit cei 27 de lideri UE la reuniunea din aprilie, şi pentru a analiza orice idei formulate de Marea Britanie, cu condiţia de a fi compatibile cu Acordul Brexit”, a precizat Comisia Europeană.

Iar negociatorul Comisiei Europene pe tema Brexit, Michel Barnier, a catalogat drept ”inacceptabilă” atitudinea ”combativă” a lui Boris Johnson:

”Premierul Johnson a afirmat că un eventual acord trebuie să elimine garanţiile privind frontiera. Sigur că acest lucru este inacceptabil şi nu este în cadrul mandatului Consiliului European”, a declarat Barnier, care a denunțat ”discursul mai degrabă combativ” al premierului britanic.

Boris Johnson a arătat joi că preferă să părăsească UE cu un acord, dar că termenii înțelegerii încheiate de Theresa May cu Uniunea Europeană sunt ”inacceptabili”, transmiţând un ultimatum Bruxellesului de a renegocia Brexitul sau să se aştepte la perspectiva că Marea Britanie va părăsi blocul fără niciun acord.

”Acordul de retragere a fost respins de trei ori (…). Condiţiile sale sunt inacceptabile pentru acest parlament şi pentru această ţară”, a declarat Johnson, în primul său discurs rostit joi în faţa Parlamentului, cerând ”abolirea reţelei de siguranţă” irlandeze, informeză presa internațională.