Alin Tişe a menţionat că Bosch ar urma să primească 21 de hectare pentru 49 de ani, unde va construi o unitate de producţie a unor componente auto.

Pe 2 februarie, Grupul Bosch anunţa că se află în discuţii cu Guvernul de la Bucureşti, dar şi cu administraţia zonei industriale Cluj-Napoca în vederea oportunităţii de a investi în România. ‘Compania noastră încă mai analizează oportunitatea unei investiţii in Cluj-Napoca. Bosch urmăreşte permanent strategia de a se plasa pe piaţa optim din punct de vedere concurenţial şi de a reacţiona la modificările din cadrul pieţei. De aceea, verificăm permanent posibilităţile de adaptare direcţionată a spectrului nostru de produse şi servicii, a structurii noastre organizatorice sau de producţie, la cerinţele pieţei şi ale clienţilor. Astfel, la ora actuală, Bosch analizează oportunitatea unei investiţii în Cluj-Napoca/România. În acest context, suntem în discuţii cu Guvernul României şi cu administraţia zonei industriale Cluj-Napoca. În paralel cu aceste discuţii s-au efectuat probe de sol’, potrivit informaţiilor Bosch.

La finele lunii ianuarie 2012, primul ministru Emil Boc anunţa că firma Bosch a înaintat o cerere de ajutor de stat pentru ce înseamnă creare de locuri de muncă şi investiţii la Cluj. ‘(…) Suntem într-o perioadă în care orice loc de muncă contează. Ştiu, de exemplu, că Bosch a înaintat o cerere de ajutor de stat pentru ce înseamnă creare de locuri de muncă şi investiţii la Cluj, şi alte firme care vin acolo, în locul Nokia. Este vorba de un angajament pe care l-am făcut mai demult şi care trebuie respectat. Repet, nu că e vorba de Cluj, aşa trebuie să fie oriunde în ţară, fie că e vorba de Delphi de la Iaşi sau de Ford de la Craiova sau de Pirelli de la Slatina. Nu contează în ce parte a ţării sunt investiţii care aduc locuri de muncă. Noi trebuie să răspundem rapid la aceste solicitări de investiţii şi să le acordăm sprijinul necesar, pentru ca investiţiile să se deruleze’, a subliniat Emil Boc.

Concernul german Bosch, cel mai mare furnizor de tehnologie auto pe plan mondial, care deţine în municipiul Blaj două fabrici construite în 2007, respectiv în 2009, anunţa, la jumătatea anului trecut, că intenţionează să realizeze în perioada următoare investiţii totale de 70-90 de milioane de euro în România, structurate pe diverse ramuri industriale. Bosch a deschis, în primăvara anului 2007, o fabrică de componente pentru tehnica liniară, în care a investit 11 milioane de euro, iar după doi ani, a fost inaugurată cea de-a doua fabrică. Întregul efort investiţional la Blaj a fost de 30 de milioane de euro. Alegerea oraşului din Alba pentru fabricile Bosch nu a fost întâmplătoare, concernul german având legături de peste un deceniu şi jumătate cu Întreprinderea de Aparate şi Maşini Unelte – IAMU Blaj, unde lucrează în prezent o mie de oameni, 80% din producţie fiind pentru Bosch.

Prezent pe piaţa românească din 1994, concernul german avea, la începutul anului 2011, un număr de 1.100 de angajaţi în România, la Blaj, Bucureşti şi Timişoara. Una dintre cele mai mare companii din Europa, Bosch a realizat în 2010 o cifră de afaceri de 47,3 miliarde de euro.

Grupul Bosch este format din Robert Bosch GmbH şi cele peste 300 de filiale şi companii regionale din peste 60 de ţări. Compania a cheltuit, în 2010, aproximativ patru miliarde de euro pentru cercetare şi dezvoltare şi a înregistrat aproximativ 3.800 de patente pe plan internaţional.
SURSA: Agerpres