"Regiunea vest este în luna septembrie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete, în această zonă a țării piața neagră fiind în creștere fulminantă (cu 16 puncte procentuale, până la 42,1%). Următoarea regiune semnificativ afectată de contrabandă continuă să fie nord-est, cu o creștere de 1,8 puncte procentuale până la 35,9%.", a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.

În Capitală, contrabanda s-a redus la jumătate

Scăderi semnificative se înregistrează în regiunile nord-vest (minus 7,9 puncte procentuale până la 11,8%), în București (minus 7,9 puncte procentuale până la 7,9%), în sud-est (minus 6,9 puncte procentuale, până la 7,2%), precum și în sud-vest (cu 2,6 puncte procentuale până la 14,7%).

"Cele mai reduse niveluri ale pieței negre se înregistrează în regiunile centru și sud (3%). Din punct de vedere al provenienței, ”cheap whites” continuă să dețină cea mai mare pondere (48,7%), mai mult decât Ucraina (24%) și Moldova (16,6%) împreună.", a mai spus Marian Marcu.

Potrivit Gildei Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova și Bulgaria, scăderea pieței negre notată în septembrie este rezultatul eforturilor  autorităților competente în combaterea contrabandei, sprijinite și de companiile de tutun.

“Recent, a fost semnat un Protocol între ANAF și producătorii de țigarete, care se constituie într-un cadru pentru viitoare programe comune. JTI va continua parteneriatele de succes începute cu autoritățile în 2005, susținând dezvoltarea profesională a lucrătorilor vamali, acordând suport pentru instruirea de noi echipe canine, precum și prin derularea de campanii publice anticontrabandă în regiunile de frontieră ale țării”, a declarat în comunicat Gilda Lazăr.

O altă colaborare care instituțiilor statului cu JTI a fost cea cu Politia de Frontieră și Inspectoratul General al Poliției. “Periodic, au loc întâlniri cu reprezentanții autorităților pentru discutarea unor măsuri punctuale (de exemplu operațiunea comună a Vămilor din România și Moldova, din iulie-august, ca urmare a rezultatelor îngrijorătoare ale studiului Novel în nord-est). De remarcat că, în ultimele săptămâni, au fost destructurate trei rețele de contrabandiști la Constanta, Iași și Timiș, iar în Bucuresti a fost descoperit un depozit ilegal”, a adăugat Gilda Lazăr, precizând că pentru ca eforturile autorităților și ale producătorilor, să nu se transforme în simple pierderi de resurse, este absolută nevoie de o politică fiscală coerentă.

“Reamintim că intrarea contrabandei pe un trend ascendent, începând cu finele anului trecut, a fost cauzată de indexarea artificială a cursului de schimb stabilit pentru plata accizei, la care s-a adăugat majorarea anuală a accizei din aprilie, ceea ce a determinat creșterea diferenței de preț dintre produsele legale și cele de pe piața neagră. În prezent, în pofida legii, cursul de schimb la care vor fi plătite accizele anul viitor este o necunoscută”, a mai spus Directorul Corporate Affairs & Communications al JTI Romania, Moldova și Bulgaria.

1% din contrabandă înseamnă 35 mil euro la buget

Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania, susține că un punct procentual de contrabandă recuperat de piața legală înseamnă sume suplimentare anualizate la bugetul de stat de circa 35 miloane de euro.

“Trebuie însă subliniat că acești bani la buget se obțin cu eforturi și resurse suplimentare. Numai pentru valul de percheziții și arestări presupus de destructurarea grupării de la Constanța a fost nevoie de o desfășurare de forțe însumând 180 de polițiști! Iar aceste eforturi ale Poliției, Vămii, Poliției de Frontieră, sprijinite și de companiile de tutun, trebuie să continue, pentru ca piața neagră să nu intre din nou pe un trend ascendent”, a precizat Adrian Popa.

Potrivit directorului BAT Romania, rețelele de infractori se adaptează rapid, iar autoritățile sunt nevoite să acționeze în mod corespunzător.

“Aceste eforturi trebuie însă susținute și de un cadru fiscal echilibrat. În acest sens, sperăm ca grupul de lucru de la Ministerul Finanțelor să nu saboteze acțiunile Agenției de Administrare Fiscală, Direcției Generale a Vămilor, Poliției de Frontieră, Inspectoratului General al Poliției, și să găsească soluția optimă pentru cursul de schimb la care se va calcula acciza, atât pentru buget, cât și pentru producătorii legali”, a explicat Adrian Popa.

Acord cu Ucraina

“Sperăm ca descreșterea înregistrată de ultimul studiu să nu fie temporară și eforturile autorităților pentru a securiza “zonele fierbinți” să fie de succes. De curând, a fost convenit acordul de mic trafic de frontieră între România și Ucraina, iar consecințele acestuia în materie de trafic ilicit nu vor întârzia să apară. De asemenea, conform studiului Novel, zona de Vest a devenit în septembrie cea mai afectată de piața neagră, după ce, pe tot parcursul anului 2014, regiunea nord-est  înregistrase cele mai mari cote ale comerțului ilegal cu țigarete”, a declarat Sorana Mantho, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania și Bulgaria.

În opinia celor trei producători de tutun, în vederea reducerii pieței negre este necesară, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunilor de evaziune fiscală și de contrabandă cu țigarete, clarificarea situației la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria și Bulgaria, precum și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie, întrucât comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară în zona de competență a acestora (piețe, oboare, stații de metrou etc.).

Marii producători de tutun au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeană pentru combaterea comerțului ilegal cu produse din tutun și susțin instituirea, din sumele alocate României ca urmare a acestor acorduri, a unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite în lupta împotriva contrabandei cu țigarete.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după companiile din sectorul petrolier. În 2013, peste 40% din încasările din accize au provenit din accize la tutun. Anul trecut, industria tutunului a virat la buget peste 2,6 miliarde euro, reprezentând accize, TVA, taxe și contribuții.