Contorizare Virtuală Netă a energiei electrice, un sistem de contorizare evitat sau întârziat in România?

Conceptul cunoscut sub numele de „Contorizarea Virtuală Netă” reprezintă punctul de plecare esențial dacă dorim să avansăm în dezvoltarea și funcționarea Comunităților de Energie sau în distribuirea energiei regenerabile generate, de exemplu, de pe acoperișurile blocurilor.
Implementarea contorizării virtuale reprezintă un pas crucial către gestionarea modernă și eficientă a energiei electrice în blocurile de locuințe, aducând beneficii atât pentru administratori, cât și pentru locatari. Experiența din Spania sugerează că adoptarea unui astfel de sistem poate aduce economii semnificative de până la 60% pentru locuințele afiliate unei comunități energetice.

Contorizarea virtuală netă este un sistem care permite mai multor utilizatori să se bucure de energia generată de o singură sursă regenerabilă, cum ar fi un parc fotovoltaic sau una sau mai multe turbine eoliene. Acest mecanism este deosebit de util pentru comunități sau grupuri de utilizatori care nu au posibilitatea de a instala propriile surse de energie regenerabilă pe proprietățile lor, dar doresc să beneficieze de avantajele economice și ecologice ale energiei verzi.

Cum funcționează Contorizarea Virtuală Netă?

Iată modul în care funcționează Contorizarea Virtuală Netă:

  • instalarea sursei de energie. Se montează o sursă de energie regenerabilă, cum ar fi un parc solar sau eolian, într-o locație accesibilă mai multor utilizatori.
  • distribuirea energiei. Energia generată de această sursă este distribuită virtual către utilizatorii înscriși în programul de contorizare virtuală netă.
  • monitorizarea producției și consumului. Cantitatea de energie produsă este măsurată și distribuită între utilizatorii participanți conform acordurilor stabilite anterior. Fiecare utilizator primește un credit pentru energia generată, care este dedus din consumul său total de energie, similar cu situația în care ar avea propriul sistem de energie regenerabilă instalat pe proprietatea sa.
  • facturare. Utilizatorii primesc facturi de energie electrică reduse cu cantitatea de energie regenerabilă alocată lor, reflectând economiile realizate prin utilizarea sursei comune de energie.

Beneficiile contorizării virtuale nete includ:

  • accesibilitate. Oferă acces la energia regenerabilă pentru cei care nu pot instala surse proprii (de exemplu, locuitorii apartamentelor sau casele umbrite).
  • economii financiare. Utilizatorii pot beneficia de facturi mai mici la energie datorită creditelor pentru energia regenerabilă.
    Sustenabilitate: Contribuie la reducerea amprentei de carbon prin promovarea utilizării surselor de energie regenerabilă.

Acest concept este deosebit de relevant în cadrul comunităților

Acest concept este deosebit de relevant în cadrul comunităților, asociațiilor de locatari și altor grupuri care doresc să colaboreze pentru a beneficia de avantajele energiei regenerabile fără a necesita instalări individuale complexe și costisitoare. Contorizarea virtuală netă este implementată în mai multe țări europene, fiecare având propriile cadre legislative și reguli specifice. Iată câteva exemple notabile:

Germania: Germania a introdus scheme de partajare a energiei, permițând comunităților să beneficieze de energia produsă de instalațiile comune de energie regenerabilă.

Olanda: Olanda are un sistem de contorizare virtuală netă care permite consumatorilor să împartă energia produsă de panourile solare comunitare.

Italia: Italia a adoptat reglementări care permit contorizarea virtuală netă, încurajând astfel instalarea de sisteme de energie regenerabilă comunitare.

Franța: Franța a introdus legislație care permite partajarea energiei produse de instalațiile regenerabile în cadrul unor comunități energetice.

Belgia: Belgia permite contorizarea virtuală netă, oferind suport pentru proiectele de energie regenerabilă comunitară.

Spania: Spania a adoptat legislație care încurajează comunitățile de energie, permițând consumatorilor să împartă energia produsă de instalațiile solare comune.

„Aceste țări au recunoscut beneficiile economice și ecologice ale contorizării virtuale nete și au dezvoltat politici pentru a facilita implementarea acestui sistem. Cadrele legislative și specificațiile pot varia, dar toate aceste țări au făcut pași importanți pentru a încuraja partajarea energiei regenerabile la nivel comunitar.

Nu cunoaștem , doar am o foarte vaga bănuiala de ce acest sistem de contorizare a “trecut pe lângă” legiuitor si mai ales ANRE. Din fericire progresul nu poate (încă) fi oprit la granita României si nici “ băgat sub preș””, a transmis Dan Pîrșan, președinte A.P.C.E.

Dan Pîrșan
Dan Pîrșan (SURSA FOTO: Facebook, Dan Pirsan)