România a ţinut lumina aprinsă, la propriu, în Republica Moldova în două ierni

România a menținut lumina aprinsă, literalmente, în Republica Moldova timp de două ierni la rând. În plus, a reușit să realizeze acest lucru datorită unui sistem energetic pregătit.

Investițiile proiectate în sistemul energetic pentru a asigura un mix echilibrat de producție de energie electrică rezolvă atât problema securității aprovizionării, cât și problema suportabilității costurilor energetice pentru consumatorii casnici și non-casnici. România a oferit un ajutor semnificativ Republicii Moldova în timpul crizei energetice. Țara noastră a menținut furnizarea de energie timp de două ierni consecutive. Acest lucru a fost posibil datorită pregătirii sistemului energetic pentru această situație și capacității sale de a satisface nevoile de energie la nivel național. România este prima țară din regiune în ceea ce privește energia eoliană off-shore.

„Din punctul meu de vedere, cu cât ne proiectăm investiţii în sistemul energetic care să ne asigure un mix echilibrat de producţie de energie electrică, rezolvăm şi problema de security of supply, precum şi problema de suportabilitate a costului energiei în factura consumatorilor casnici şi non-casnici pe partea de energie electrică.

Din punctul acesta de vedere, România a dat dovadă de consecvenţă în ultimii ani, prin sursele de finanţare şi programele guvernamentale cu un nivel foarte mare de finanţare. Am văzut şi în perioada crizei energetice că România, la propriu, a ţinut lumina aprinsă în Republica Moldova pentru două ierni, adică ajutorul dat vecinilor a fost unul consistent.

Am reuşit să facem lucrul acesta tocmai pentru că am avut un sistem energetic pregătit să facă asta, pregătit să asigure nevoia de energie la nivelul consumului de energie din România şi atunci am putut să întindem o mână de ajutor şi Republicii Moldova.

De ce să nu extindem acest ajutor şi către alte ţări, când este nevoie şi de ce să nu ne consolidăm poziţia de lider regional în ceea ce priveşte domeniul energiei? România este prima ţară din regiune în domeniul ”off shore wind”, odată cu promulgarea unui proiect de lege în acest sens de către preşedintele Kuals Iohannis.”, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu, la cea de-a 8-a ediţie a evenimentului „Black Sea and Balkans Security Forum”.

George Sergiu Niculescu
SURSA FOTO: Facebook, George-Sergiu Niculescu

România, lider în domeniul energetic

România a dat dovadă de lider în domeniul energetic, menționând proiectul promulgat de președintele României, Klaus Iohannis, referitor la producția de energie eoliană off-shore. Este pentru prima dată când acest sector este reglementat de o țară riverană Mării Negre, ceea ce plasează România în fruntea regiunii în acest domeniu.

Președintele ANRE a subliniat importanța investițiilor pe întreg lanțul energetic: în producția de energie electrică, în dezvoltarea rețelelor de transport și distribuție, evidențiind necesitatea de a asigura capacitatea de transport a energiei din sud-estul României către zona de consum nord-vest. A  menționat importanța investițiilor în rețelele de distribuție pentru a face față provocărilor actuale, inclusiv adaptarea la prosumatori și integrarea proiectelor în rețelele digitale.

„Am dat dovadă de lider şi din acest punct de vedere o să reamintesc pe scurt proiectul promulgat de către preşedintele României în ceea ce priveşte producţia de energie „off shore wind”, sector care este pentru prima dată reglementat de o ţară riverană Mării Negre, fapt care ne poziţionează pe primul loc în regiune în acest domeniu.

Repet, cred că soluţia la această problemă o reprezintă investiţiile pe tot lanţul: în producţia de energie electrică, în dezvoltarea reţelelor de transport – pentru că degeaba producem energie în sud-estul României, cum producem acum, dacă nu suntem capabili să o transportăm în zona de consum nord-vest, mai ales, investiţii în reţele de distribuţie care trebuie să facă faţă tuturor provocărilor din această perioadă, de la prosumator până la proiecte care trebuie racordate în reţelele de distribuţie, digitalizare etc.”, a subliniat preşedintele ANRE.

Despre Black Sea and Balkans Security

A opta ediție a Forumului „Black Sea and Balkans Security”, concentrată pe chestiuni legate de apărare, securitate și relații internaționale în zona extinsă a Mării Negre și a Balcanilor, are loc în București, între 23 mai și 24 mai.

Principalele teme ale acestei ediții includ securitatea în regiunea Mării Negre, amenințările hibride din multiple domenii, securitatea energetică, siguranța alimentară, contracararea dezinformării, reziliența cibernetică, securitatea în Balcanii de Vest și alte subiecte prioritare pe agenda publică.