Negocierile pentru preluarea șefiei NATO sunt în curs

Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații miercuri cu privire la negocierile pentru preluarea șefiei NATO, subliniind că nu s-au purtat discuții în privința altor funcții și că negocierile la NATO sunt în desfășurare, dar nu au atins stadiul în care ar putea fi făcute publice.

„Nu au avut loc alte discuții pentru ocuparea altei funcții, iar la NATO discuțiile sunt în toi, cum se spune, dar ele nu sunt în faza în care ar putea fi făcute publice”, a declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a fost întrebat unde se vede la finalul mandatului său. Potrivit răspunsului președintelui, acesta nu își poate anticipa viitorul imediat și va lua în considerare posibilitățile și oportunitățile disponibile în momentul respectiv.

„Asta vom vedea la finalul mandatului”, a transmis Iohannis.

În luna martie, președintele Klaus Iohannis a anunțat că a decis să intre în competiție pentru funcția de secretar general al NATO, argumentând că această decizie este fundamentată pe performanța României, experiența acumulată în cele două mandate de președinte al țării, înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, și în special regiunea noastră, și angajamentul său ferm față de valorile și obiectivele fundamentale ale NATO.

Klaus Iohannis premiu
SURSA FOTO: Administrația Prezidențială

Anunțul președintelui Iohannis a venit la scurt timp după ce România a notificat aliații din NATO că intenționează să-l propună pe Klaus Iohannis pentru funcția de secretar-general al Alianței, în contextul în care premierul olandez demisionar Mark Rutte beneficiază de o puternică susținere pentru a-i urma lui Jens Stoltenberg la șefia NATO.

Discuții bune, dar intense în ceea ce privește NATO

Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații luna trecută cu privire la evoluția discuțiilor pentru preluarea șefiei NATO, subliniind că acestea sunt intense și se desfășoară într-un mod diferit față de alte formate. Iohannis a subliniat că chestiunile NATO nu sunt supuse discuțiilor publice, iar negocierile sunt ținute private.

„În ce privește NATO, discuții se poartă, sunt foarte intense, dar sunt altfel decât la alte formate. Chestiunile NATO nu se discută în public și negocierile nu se fac publice. Deci, continuăm ca și până acum. Am avut câteva discuții foarte bune. În plan diplomatic se continuă și vom vedea când vom avea un rezultat”, a afirmat Klaus Iohannis în fața jurnaliștilor.

Ulterior, președintele Iohannis a declarat la Vilnius că a discutat în marja Summitului celor Trei Mări și despre candidatura sa la funcția de secretar general NATO. El a subliniat că această decizie se ia prin consens, în urma unor negocieri diplomatice, lăsând de înțeles că procesul va mai dura.

Klaus Iohannis a anunțat în luna martie oficial că va candida pentru funcția de secretar general al NATO. Funcția este vizată și de premierul olandez, Mark Rutte, care este susținut de mai multe state membre puternice, inclusiv de SUA, Marea Britanie și Franța.