Siegfried Mureșan: Dezbaterea pe care o avem astăzi marchează modul în care vom cheltui fondurile până în 2034
Europarlamentarul Siegfried Mureșan consideră că dezbaterea din Parlamentul European referitoare la viitorul buget multianual al Uniunii Europene are o importanță majoră, deoarece va determina modul în care vor fi alocate și utilizate fondurile europene în perioada de până în anul 2034.
Europarlamentarul a adăugat că este esențial să se asigure predictibilitate pentru beneficiarii fondurilor europene. El a menționat că fermierii, studenții, cercetătorii și întreprinderile mici și mijlocii trebuie să cunoască din timp ce sume vor fi disponibile, în ce condiții și pentru ce tipuri de proiecte. Totodată, a remarcat că perioada de șapte ani acoperită de buget este una îndelungată.
„Dezbaterea pe care o avem astăzi privind viitorul buget multianual al Uniunii Europene este foarte importantă, pentru că marchează începutul deciziei privind modul în care vom cheltui fondurile până în 2034. Iar acest lucru trebuie să fie în concordanță cu prioritățile Uniunii. Va influența, de asemenea, cheltuielile prioritare la nivel național și regional și va stimula investițiile private.
Această dezbatere este importantă, pentru că trebuie să oferim predictibilitate beneficiarilor fondurilor europene. Fermierii, studenții, cercetătorii, întreprinderile mici și mijlocii trebuie să știe ce sume vor fi disponibile, în ce condiții și pentru ce tipuri de proiecte. Desigur, șapte ani reprezintă o perioadă lungă”, a afirmat Mureșan, negociator-șef privind bugetul multianual al Uniunii Europene (CFM), la dezbaterea din plenul Parlamentului European despre viitorul CFM.
Este important ca Uniunea Europeană să asigure predictibilitate
Siegfried Mureșan a declarat că, deși Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită pentru situații neprevăzute, este la fel de important să asigure predictibilitate pentru investitori și susținătorii economiei. El a subliniat că Parlamentul European pornește procesul de elaborare a bugetului cu priorități clare, dintre care cele mai importante sunt securitatea, apărarea și competitivitatea.
Mureșan a explicat că aceste domenii sunt interconectate și că este necesară consolidarea economiei prin investiții în cercetare, inovare, digitalizare, eficiență energetică și reducerea poluării. Totodată, a atras atenția că fondurile alocate anterior pentru securitate și apărare – 1,2% din bugetul multianual, sub 15 miliarde de euro pentru 27 de state – au fost insuficiente.
El a adăugat că nu poate exista securitate fără securitate alimentară și nici o economie competitivă fără politici solide de investiții. În acest context, a subliniat că politicile tradiționale, precum politica agricolă comună și politica de coeziune, rămân extrem de relevante în actualul cadru european.
„Trebuie, bineînțeles, să fim pregătiți pentru evoluții neprevăzute, dar, în același timp, trebuie să oferim predictibilitate celor care investesc, celor care susțin economia. De aceea, Parlamentul European începe acest proces cu priorități clare. Și spunem: în primul rând, noile noastre priorități trebuie să fie securitatea, apărarea și competitivitatea.
Iar acestea sunt interconectate. Trebuie să ne consolidăm economia, să investim în cercetare, inovație și digitalizare, să îmbunătățim eficiența energetică, să reducem poluarea. Trebuie să întărim securitatea, apărarea. 1,2% din precedentul CFM, mai puțin de 15 miliarde de euro pentru securitate și apărare, timp de șapte ani, pentru 27 de state membre, nu este suficient.
Acestea sunt noile noastre priorități, dar nu poți avea securitate fără securitate alimentară și nu poți avea o economie competitivă fără o politică de investiții. De aceea, prioritățile noastre tradiționale, politicile noastre tradiționale – politica agricolă comună și politica de coeziune – sunt astăzi mai relevante ca oricând”, a spus europarlamentarul.
Prioritatea Parlamentului European: menținerea identității și solidității politicii agricole comune și a politicii de coeziune
Siegfried Mureșan a transmis că, înainte de prezentarea propunerii oficiale din 16 iulie, Parlamentul European are ca prioritate menținerea identității și solidității politicii agricole comune și a politicii de coeziune. El a subliniat necesitatea unui buget clar și separat pentru fermieri, care să includă resurse precise atât pentru agricultură, cât și pentru dezvoltarea rurală.
De asemenea, a susținut importanța unei baze legale distincte pentru cele două politici și a evidențiat rolul esențial al regiunilor în cadrul politicii de coeziune. A insistat asupra unei alocări directe pentru regiunile mai puțin dezvoltate, afirmând că Parlamentul este unit în susținerea acestor obiective și pregătit să înceapă negocierile cât mai curând.
„Și de aceea, înaintea propunerii din 16 iulie, prioritatea absolută a Parlamentului și așteptarea fermă este ca identitatea și forța politicii agricole comune și ale politicii de coeziune să fie păstrate. Asta înseamnă un buget clar, distinct și separat pentru fermieri. Ei trebuie să știe exact ce resurse sunt disponibile pentru ei, ce resurse sunt disponibile pentru dezvoltare rurală.
O bază legală separată, atât pentru agricultură, cât și pentru coeziune. Un rol clar pentru politica de coeziune, un rol clar pentru regiuni în cadrul acesteia. Avem nevoie de o alocare directă pentru regiuni în politica de coeziune, iar politica de coeziune trebuie să continue să sprijine dezvoltarea regiunilor cel mai puțin dezvoltate.
Acestea sunt prioritățile noastre. Parlamentul este clar unit în spatele lor și suntem pregătiți să începem munca și negocierile cât mai curând posibil”, a spus europarlamentarul PNL.