Victor Negrescu, despre posibilul viitor acord SUA-UE: Consecințele neajungerii la un acord ar fi probabil mult mai mari decât tarifele de 15%
Europarlamentarul Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European, a acordat un interviu pentru Politico.com în contextul vizitei oficiale pe care a condus-o la Washington în numele Parlamentului European.
În cadrul discuțiilor, el a abordat subiecte legate de bugetele europene și impactul noilor măsuri comerciale propuse de SUA. Victor Negrescu a subliniat că urmează o discuție crucială între președintele Trump și președinta Ursula von der Leyen.
Totul, în contextul în care se vorbește tot mai des despre un posibil acord între SUA și UE, care ar include tarife vamale de 15% pentru produsele europene.
Victor Negrescu a avertizat că, fără beneficii clare pentru Europa în domenii-cheie precum apărarea, energia sau reglementările, măsura este puțin probabil să aducă avantaje economiei din UE. În schimb, el consideră că consecințele unui eventual eșec în negocierea unui acord ar fi mult mai grave și ar afecta atât fluxurile comerciale, cât și securitatea regiunii.
De asemenea, Victor Negrescu a adăugat că România nu și-a exprimat încă o poziție oficială și a subliniat importanța ca țara noastră să aibă o voce activă în aceste negocieri, având în vedere impactul direct asupra comerțului transatlantic.
Europarlamentarul a subliniat că politica externă nu trebuie să fie un joc de PR, ci să urmeze o abordare strategică și coerentă.
Iată ce a declarat Negrescu pentru jurnaliștii de la Politico.com
Politico.com: S-a raportat că SUA și UE sunt aproape de a încheia un acord care ar impune taxe de 15% asupra mărfurilor europene. Credeți că statele membre vor aproba acest acord?
Victor Negrescu: Deocamdată, este doar un zvon. Pare destul de improbabil ca toate statele membre să fie de acord cu tariful de 15%, dacă acesta nu vine însoțit de beneficii suplimentare pentru Europa în materie de securitate, apărare, energie și chiar în ceea ce privește, să zicem, investițiile sau cadrul de reglementare.
Politico.com: O mare parte a vizitei dumneavoastră a avut ca scop determinarea interacțiunii dintre prioritățile de apărare ale SUA și bugetele mai mari de apărare ale Europei. Cum considerați că vor afecta tarifele industria de apărare a SUA și cererea pentru aceste produse în Europa?
Victor Negrescu: Părerea mea – din perspectiva SUA – [este că] legislatorii, instituțiile și organizațiile de aici percep alocările financiare crescânde pentru apărare [în Europa] ca o modalitate de a stimula creșterea economică.
Ei încearcă să găsească o modalitate previzibilă de a realiza acest lucru. Planificarea pe termen lung [se bazează pe] conștientizarea faptului că lanțurile de aprovizionare necesită o anumită previzibilitate.
Aceasta este o problemă și pentru Europa, care trebuie să se asigure că lanțurile de aprovizionare sunt eficiente și că, atunci când organizăm licitații și semnăm contracte, bunurile sunt livrate la timp. [Acest lucru] va asigura securitatea și va satisface nevoia de descurajare pe care trebuie să o exercităm – în special în ceea ce privește Federația Rusă.
Europa va investi aproximativ 5 trilioane de euro în apărare, din care aproximativ 2 trilioane de euro vor fi destinate pur și simplu achiziționării de echipamente. Industria de apărare a SUA va beneficia de acest lucru, mai ales dacă va fi capabilă să livreze.
Sperăm că tarifele nu vor împiedica încheierea unor contracte viitoare. Acest lucru va fi de fapt mai util pentru economia SUA și echilibrul bugetar al acesteia decât colectarea unor taxe din tarife.