Invazie de lăcuste în Republica Moldova

O invazie masivă de lăcuste a afectat culturile de porumb din Republica Moldova, provocând panică în rândul fermierilor care nu știu cum să își protejeze recoltele.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) din Chișinău a anunțat apariția unor focare sporadice de lăcustă în localitatea Copceac, din raionul Taraclia, situată în sudul țării. Această situație este cu atât mai îngrijorătoare cu cât se petrece la doar 60 de kilometri de punctul de trecere a frontierei cu România, la Oancea.

Insectele au fost observate de fermieri, care au anunțat subdiviziunea regională a ANSA. Inspectorii Agenției s-au deplasat la fața locului pentru a verifica situația semnalată. Totodată, au fost prelevate probe, în special din culturile de porumb, pentru identificarea exactă a speciei de lăcustă.

Conform legislației din Republica Moldova, răspunderea pentru aplicarea măsurilor fitosanitare menite să prevină și să combată invazia insectelor revine atât operatorilor agricoli și proprietarilor de terenuri, cât și autorităților publice locale și regionale.

Recomandările ANSA

În acest context, specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor oferă o serie de recomandări utile atât fermierilor din Republica Moldova, cât și celor din România.

O primă măsură esențială este monitorizarea constantă a culturilor agricole. Verificările trebuie efectuate atât primăvara, cât și toamna, incluzând analize ale umidității și temperaturii solului. De asemenea, este importantă supravegherea atentă a zonelor cu eclozări masive de lăcuste, precum și monitorizarea insectelor pe toată durata perioadei lor de activitate intensă.

Pentru a preveni riscul unei invazii de lăcuste, utilizarea plaselor și huselor de protecție se dovedește a fi foarte importantă. În jurul culturilor se pot planta și specii de plante care atrag lăcustele, direcționând astfel insectele departe de culturile principale. O altă metodă eficientă o reprezintă capcanele cu feromoni, care atrag și elimină aceste insecte dăunătoare.

ANSA urmărește îndeaproape evoluția situației pe teren și va lua toate măsurile necesare pentru a împiedica răspândirea lăcustelor către alte zone și culturi.

@stirilekanaldro Culturile din Tulcea sunt invadate de roiuri de lăcuste. 🔵 Insectele sunt cu milioanele și au devastat sute de hectare agricole. 🔵 Pentru că situația este critică, autoritățile au cerut ajutor la 4 instituții, inclusiv la cei pentru situații de urgență. #showbiz #stirilekanald #kanaldromania #lacuste #invazie ♬ original sound – Stirile Kanal D

A fost invazie de lăcuste și în Delta Dunării

Și România se confruntă cu o situație similară. Locuitorii comunei C.A. Rosetti, situată în Delta Dunării, trăiesc momente de maximă disperare. De mai multe zile, zona este devastată de o invazie masivă de lăcuste, care au distrus în întregime culturile agricole și chiar stuful din împrejurimi.

Lăcustele au apărut la începutul săptămânii și se înmulțesc pe zi ce trece. Localnicii susțin că insectele au distrus deja peste 200 de hectare de teren agricol și vegetație.

Având în vedere că zona este protejată de UNESCO, nu se pot folosi substanțe chimice pentru combaterea lăcustelor. Ultima invazie de acest fel a fost semnalată în 1948, când insectele au distrus vegetația pe sute de hectare.

Atât primarul comunei, cât și prefectul au solicitat sprijin de urgență din partea Guvernului.