Zeci de mii de belaruşi au protestat din nou, duminică, împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, relatează AFP. Poliţia a efectuat zeci de arestări.

Mai multe coloane de manifestanţi au mărşăluit prin cartiere din Minsk, scandând ‘Trăiască Belarus!’ şi purtând drapele roşu-alb, culorile opoziţiei.

Poliţia a desfăşurat trupe, blindate şi tunuri cu apă încă dinainte de începerea demonstraţiilor la ora 10 GMT. Circa zece staţii de metrou au fost închise, iar reţelele de comunicaţii mobile au fost întrerupte în unele locuri, potrivit unei jurnaliste a agenţiei France Presse.

Proteste încă din luna august, după ce Lukaşenko a ajuns la al şaselea mandat de preşedinte

Lukaşenko este contestat în stradă încă din august, când a fost reales în urma unui scrutin la care opoziţia a acuzat fraude. În unele duminici, la Minsk au protestat public peste 100.000 de oameni, un record în Belarus. În ultimele săptămâni, însă, participarea a început să scadă, scrie Agerpres.

Lidera opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil în Lituania, a salutat protestul de duminică, apreciind că este încă un pas către libertatea ţării.

Lukaşenko, în vârstă de 66 de ani, este la putere în Belarus din 1994 şi a ajuns la al şaselea mandat prezidenţial. Susţinut de Rusia, el refuză să demisioneze şi a făcut doar promisiuni vagi de reforme constituţionale pentru a tempera protestele.

Fondatorul canalului Telegram Nexta Live, declarat terorist de către autorităţi

Recent, autorităţile din Belarus au adăugat la lista oficială a „teroriştilor” pe fondatorul canalului Telegram Nexta Live, care coordonează parţial protestul împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko şi are 1,7 milioane de abonaţi, relatează AFP.

Nexta Live, unul dintre canalele mass-media cele mai urmărite de opozanţii din Belarus, a fost deja declarat „extremist” de justiţia din Belarus în octombrie. Fondatorul său, Stepan Svetlov, trăieşte în exil în Polonia.

Numele său, precum şi cel al unui alt colaborator al canalului, Roman Protasevici, se află acum pe lista „indivizilor implicaţi în activităţi teroriste” actualizată de serviciile de securitate (KGB).

Potrivit documentului disponibil online, cei doi bărbaţi figurează pe listă din cauza acuzaţiilor anterioare privind organizarea de „tulburări în masă”.

Lista conţine în jur de 700 de nume, majoritatea cetăţeni din Orientul Mijlociu, iar cei doi bloggeri sunt singurii cetăţeni belaruşi care apar pe listă.

„În Belarus, terorismul se pedepseşte cu închisoare pe viaţă sau cu moartea”, ţara fiind ultima din Europa unde mai există pedeapsa cu moartea, a raportat Nexta Live pe Twitter.

Cei doi bărbaţi sunt, de asemenea, acuzaţi de incitare la ură împotriva guvernului şi a forţelor de ordine, şi se află pe lista persoanelor căutate în Belarus şi în Rusia, ţară aliată preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.