În ultimele zile, când meteorologii au anunţat cod portocaliu de ger, consumul de gaze a crescut cu 20%, marţi înregistrându-se un consum de aproximativ 70 milioane metri cubi pe zi, de la o valoare medie de 57 milioane metri cubi de gaz pe zi.

Şi presiunea în reţelele de gaze naturale a scăzut în ultimul timp, fapt constatat în locuinţele mai multor bucureşteni. Secretarul de stat din Ministerul Economiei a recunoscut că au fost unele întreruperi accidentale în alimentarea cu gaze la unii consumatori, dar că autorităţile fac tot posibilul să ţină situaţia sub control.

"Pentru Bucureşti, la fel ca pentru întreg sistemul naţional, este un consum istoric de gaze. Orice am face, nu putem extrage mai mult din depozite, iar tot consumul suplimentar de gaze din aceste zile a fost asigurat din importuri. Presiunea a scăzut în reţea, dar e normal, pentru că este un consum mare. Ţinem presiunea sub control ca să nu depăşim stadiul critic, pragul de la care apar probleme. Nu este cazul să declanşăm situaţie de urgenţă. Avem cadrul legislativ să luăm măsurile care se impun, nu este cazul acum. În următoarele zile vom vedea", a explicat Claudiu Stafie, menţionând că pentru mâine este asigurată o cantitate de 20 milioane metri cubi, din import.  

"În această perioadă sunt suficiente gaze, atât pentru populaţie, cât şi pentru industrie. Consumul unor companii a fost limitat în limita prevederilor contractuale, dar toată lumea are gaze", a precizat Stafie.

De altfel, compania GDF Suez anunţat marţi, într-un comunicat, că încă de luni, de la orele 17.00, Distrigaz Sud Reţele a constatat o scădere semnificativă de presiune a gazelor naturale în principalele puncte de interconexiune cu reţeaua naţională de transport a Transgaz, în special în zona Capitalei.

Temperaturile deosebit de scăzute din ultimele zile au avut ca efect înregistrarea unui consum zilnic pentru clienţii GDF Suez Energy România de 22 milioane metri cubi, faţă de un nivel de 17 milioane metri cubi în mod normal în această perioadă a anului, creştere de circa 30%.