“Este dificil să vorbim în prezent de costul gazoductului Trans-Caspian. De exemplu, în evaluarea proiectului făcută în 1998 costul lucrărilor de construcţie până la graniţa cu Turcia a fost estimat la trei miliarde de dolari. Cred că în prezent costurile amplasării conductei pe fundul Mării Caspice s-ar ridica la unu – două miliarde de dolari”, a declarat Natik Aliev.

Potrivit acestuia, pentru demararea proiectului este nevoie de semnarea a două documente: primul este un document politic între Azerbaidjan, Turkmenistan şi Comisia Europeană, iar al doilea – un acord interguvernamental între Azerbaidjan şi Turkmenistan.

Ministrul azer a mai spus că ţara sa este gata să asigure toate condiţiile pentru transportul gazului natural din Turkmenistan pe teritoriul său. “Dacă atractivitatea comercială a proiectului gazoductului Trans-Caspian va fi confirmată, Azerbaidjanul ar putea fi implicat în finanţarea proiectului, dar nu ne putem asuma singuri construcţia. Turkmenistanul şi Uniunea Europeană ar trebui să fie şi ele interesate de acest proiect”, a spus Aliev.

Gazoductul Trans-Caspian este un proiect important în cadrul coridorului sudic. În luna septembrie 2011, Consiliul Uniunii Europene a aprobat mandatul acordat Comisiei Europene în vederea negocierii unui acord referitor la cadrul legal cu Azerbaidjan si Turkmenistan, pentru un gazoduct transcaspic.

Sursa: Agerpres