Anul se va încheia cu un număr record de locuințe finalizate și de tranzacții încheiate, potrivit studiului de piață Residențial Market 2016 Overview realizat de compania de consultanță imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Aproximativ 30.000 de locuințe urmează a fi finalizate până la finalul acestui an în proiecte rezidențiale din România, cele mai mari piețe rezidențiale după București fiind Cluj – Napoca, Constanța, Sibiu și Brașov, potrivit datelor centralizate de către Coldwell Banker.

Numărul livrărilor de locuințe în București și împrejurimi va atinge un nou record în acest an, fiind estimat la aproximativ 13.000, în creștere cu 20% față de anul anterior. Cea mai mare pondere a acestora, de aproximativ 53%, este încadrată pe segmentul mass market, anul 2016 marcând și o majorare semnificativă numărului de proiecte care țintesc clasa de mijloc, la un procent de aproape 40%.

Astfel, dezvoltatorii de ansambluri rezidențiale din București au finalizat și lansat tot mai multe proiecte în zone semicentrale sau în imediata apropiere a polilor de dezvoltare a clădirilor de birouri, ceea ce a făcut ca în zonele Aviației – Barbu Văcărescu și Grozăvești – Politehnică dar și Tineretului să fie finalizate în acest an aproximativ 1.500 de unități.

Tranzacţii în creştere

Românii au încheiat 703.509 tranzacţii imobiliare în primele nouă luni ale anului, cu circa 8,6% mai multe faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit celor mai recente date ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). Trebuie menţionat că tranzacţiile imobiliare nu cuprind doar vânzările şi cumpărările de locuinţe, ci toate tipurile de proprietăţi.

Statisticile ANPCI mai arată că, în luna septembrie 2016 au fost tranzacţionate 85.838 de imobile în toată ţara, în creştere cu peste 1.200 faţă de luna precedentă. Comparativ cu luna septembrie 2015, numărul tranzacţiilor a crescut cu aproape 7.500.

Cele mai multe tranzacții imobiliare, în primele nouă luni ale anului 2016, au fost înregistrate în București – 69.678, Ilfov – 40.158 și Timiș – 32.836. Județele în care au fost înregistrate cele mai puține imobile tranzacționate în aceeași perioadă sunt: Gorj – 6.538, Covasna – 6415 și Bistrița-Năsăud – 6.161.

În luna septembrie 2016 cele mai multe tranzacții imobiliare au fost înregistrate în București – 8.024, Ilfov – 4.691 și Cluj – 4.349.

Efectul dării în plată

Adoptarea legii dării în plată și epuizare primului plafon disponibil pentru finanțări prin Prima Casă a dus la o scădere a vânzărilor de locuințe noi, scădere care a fost recuperată apoi după suplimentările fondurilor Prima Casă, dar și după ce majoritatea instituțiilor finanțatoare au revenit la avansuri de 15% – 20% pentru un credit ipotecar.

Astfel, studiul realizat de Coldwell Banker Affiliates of Romania estimează un grad de absorbție în acest an de peste 70% a locuințelor finalizate în 2016 în București, restul urmând a fi absorbit de piață în cea mai mare parte în următoarele șase până la nouă luni, în funcție de strategiile de business ale dezvoltatorilor și de condițiile macroeconomice.

Anul acesta, cele mai mari piețe rezidențiale regionale din țară au fost Cluj – Napoca, Constanța și Sibiu, cu peste 2.000 de unități estimate spre livrare în fiecare din aceste zone, urmate îndeaproape de Brașov, Iași și Timișoara. Cele mai mari grade de absorbție a noii oferte, de peste 90%, s-au înregistrat în Cluj – Napoca și Brașov potrivit studiului Residential Market 2016 Overview, procentul achizițiilor realizate prin finanțare bancară fiind unul foarte redus, comparativ cu alte regiuni, precum București.