' Există un contract valabil. Oricine se poate îndrepta în instanţă împotriva statului şi să câştige într-un asemenea tip de contract. Prin urmare ne aşteptăm la un proces din partea Roşiei Montane. (…). Cu siguranţă ne va da în judecată', a declarat Constantin Niţă, întrebat dacă există riscul ca statul român să plătească despăgubiri celor de la Gabriel Resources în cazul în care nu va fi aprobată demararea proiectului minier.

Ministrul a menţionat că în astfel de cazuri se apelează la o casă de avocatură.

'Fiind un proces, probabil, internaţional, va trebui să apelăm la o casă de avocatură, evident', a declarat Niţă care a vizitat joi cele două fabrici de armament din oraşul Cugir.

Potrivit unui articol publicat în 1 mai de cotidianul canadian The Globe and Mail, Compania canadiană Gabriel Resources nu se aşteaptă la progrese în dosarul privind proiectul minier Roşia Montană şi în consecinţă a început pregătirile pentru o procedură de arbitraj internaţional, care cel mai probabil va fi audiată la Viena, în a doua jumătate a acestui an, informează

Compania canadiană a ameninţat încă din luna septembrie a anului trecut că va da în judecată guvernul român şi că va cere despăgubiri de până la patru miliarde de dolari, din cauza 'multiplelor încălcări ale tratatelor de investiţii'.

SURSA: Agerpres