Bogdan Chiriţoiu a afirmat că instituţia va finaliza anul acesta şi alte investigaţii declanşate cu câţiva ani în urmă. În acelaşi timp el a arătat că prin modificările legislative de care beneficiază Consiliul Concurenţei este permisă o mai mare flexibilitate în acţiunile de investigare a mediului concurenţial şi o finalizare mai rapidă a investigaţiilor instituţiei, scrie Agerpres.

În continuare, preşedintele Consiliului Concurenţei s-a referit la conţinutul celui de-al III-lea Raport privind situaţia concurenţei în unele sectoare ale economiei româneşti, lansat vineri.

Raportul analizează domeniile bancar-farmaceutic şi achiziţii publice, cuprinzând – în premieră – un capitol dedicat indicatorilor utilizaţi în evaluarea concurenţei din unele sectoare ale economiei.

În legătură cu sectorul bancar, Bogdan Chiriţoiu a apreciat că impactul modificării comisionului de rambursare anticipată asupra creditelor este unul "mulţumitor".

Analiza modului de funcţionare a sistemului de distribuţie a medicamentelor a relevat că vânzările celor mai ieftine medicamente generice reprezintă sub 1% din valoarea totală a pieţei. În acelaşi timp, Consiliul Concurenţei a recomandat "introducerea unui sistem de referenţiere a preţurilor" mai avantajos pentru bugetul statului, propunerea fiind preluată de Ministerul Sănătăţii.

Al treilea capitol din Raport, privitor la achiziţiile publice pentru motorină, ulei, cartofi şi hârtie de copiator a arătat că, în general, preţurile din contractele încheiate cu autorităţile publice sunt mai mari decât cele facturate altor clienţi. Excepţie fac contractele încheiate prin licitaţiile on-line.