Consiliul Concurenţei a elaborat Ghidul privind conformarea cu regulile de concurenţă de către asociaţiile de companii cu scopul de a creşte gradul de conştientizare în ceea ce priveşte conformarea cu normele din domeniul concurenţei şi de a oferi sfaturi practice în acest sens, informează luni instituţia printr-un comunicat de presă.

Înfiinţarea asociaţiilor şi apartenenţa companiilor la astfel de asociaţii sunt perfect compatibile cu legislaţia din domeniul concurenţei, dar există riscul de a se crea un cadru propice pentru înţelegeri anticoncurenţiale.

Pentru concurenţi, participarea la activităţile asociaţiilor constituie un mod de a se întâlni în mod regulat şi de a discuta, având în vedere interesele lor comune. Chiar dacă, aceste întâlniri sau discuţii au un scop legitim, acela de a îndeplini obiectivele asociaţiei, nu trebuie să urmărească sau să conducă la coordonarea comportamentului comercial al firmelor membre ale asociaţiei, subliniază Consiliul Concurenţei.

”Rolul asociaţiilor profesionale este foarte important: ele trebuie să se implice şi să verifice respectarea riguroasă a regulilor de etică profesională şi a standardelor de calitate, în funcţie de specificul fiecărui domeniu. Acest lucru trebuie să se realizeze, însă, fără niciun fel de raportare la politica comercială a companiilor, în special în ceea ce priveşte preţurile”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Ca urmare, Ghidul cuprinde atât concepte specifice reglementărilor din domeniul concurenţei, cât şi o descriere a cazurilor tipice pentru care poate fi atrasă răspunderea asociaţiei. În acelaşi timp, documentul include exemple din practica Consiliului Concurenţei din România, dar şi a altor Autorităţi de Concurenţă, precum şi o serie de recomandări pentru evitarea încălcării legii.

Totodată, documentul cuprinde şi un set de recomandări pentru adoptarea şi implementarea programelor de conformare la nivelul asociaţiilor, precum şi modalităţile de sesizare a Consiliului Concurenţei în cazul unor posibile fapte anticoncurenţiale.
Reamintim că autoritatea de concurenţă a publicat ”Ghidul privind conformarea cu regulile de concurenţă”, care abordează diferite aspecte ce ţin de comportamentul individual al companiilor în vederea evitării încălcării reglementărilor din domeniul concurenţei.

Ghidul privind conformarea cu regulile de concurenţă de către asociaţiile de companii este pus în dezbatere publică pe pagina web a instituţiei, www.consiliulconcurentei.ro, timp de 30 zile.