„În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că tranzacţia nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa românească sau pe o parte substanţială a acesteia, în special prin crearea sau consolidarea unei poziţii dominante“, se arată într-un comunicat al autorităţii concurenţiale.

CA Immo şi Immofinanz sunt printre cei mai mari proprietari de clădiri de birouri din România. Compania rezultată în urma fuziunii dintre cei doi jucători va controla în România un portofoliu de active imobiliare evaluate la peste 1,13 mld. euro. Immofinanz deţine la nivel local proprietăţi în valoare de 852,5 mil. euro, împărţite între opt proiecte de birouri, patru malluri, plus peste 100 de hectare de teren. De cealaltă parte, CA Immo are în proprietate clădirile de birouri River Place Semănătoarea, Bucharest Business Park, Europe House şi Opera Center, toate în Bucureşti, un teren în zona Orhideelor din Bucureşti pe care construieşte două turnuri de birouri şi altul în Sibiu, toate evaluate la circa 284 mil. euro.

Oligarhul rus de origine moldoveană Boris Mints (Minţ) a câştigat de pe urma acestei tranzacţii 129 mil. euro într-un an şi jumătate, după ce şi-a vândut participaţia din CA Immo rivalului austriac Immofinanz.

După ce la începutul anului trecut a ajuns să deţină mai bine de un sfert din dezvoltatorul imobiliar austriac CA Immo printr-o investiţie de 475,2 mil. euro,  Boris Mints şi-a vândut în august anul acesta participaţia rivalilor de la Immofinanz pentru 604 mil. euro, marcând un câştig de 129 mil. euro în mai puţin de doi ani.

Născut în 1958 în localitatea Rîbniţa din Republica Moldova, Boris Mints şi-a sporit averea foarte uşor în ultimii doi ani. În 2014, el a vândut 31% din compania sa O1 Properties, iar cu banii a cumpărat fondul de pensii al căilor ferate ruseşti şi participaţia în CA Immo. Aceste mişcări l-au urcat în 2015 pe locul 55 în topul celor mai bogaţi ruşi, cu o avere estimată la 1,4 mld. dolari, potrivit revistei americane Forbes.

Ideea fuziunii dintre CA Immo şi Immofinanz i-a aparţinut lui Boris Mints, care anul trecut a lansat o ofertă de preluare a circa 13,5% din Immofinanz, companie din care deţinea deja circa 6%. Oferta de 422 mil. euro a rusului a fost respinsă vehement de fosta conducere a Immofinanz, însă spre finalul anului rolurile s-au inversat.

Immofinanz s-a prezentat cu o contraofertă de preluare a unei cote principale de 29% din concurentul său CA Immo, pentru suma de 530 mil. euro. Pasul spre fuziune a fost realizat abia în vara acestui an, la iniţiativa Immofinanz, care a devenit acţionarul principal al CA Immo.