Congresul american a adoptat definitiv, miercuri, o rezoluţie care vizează să limiteze o acţiune militară a preşedintelui Trump împotriva Iranului, relatează AFP.

Textul prezentat de opoziţia democrată a fost deja aprobat la mijlocul lunii februarie de Senat, dominat totuşi de tabăra miliardarului republican. Acesta a fost adoptat, miercuri, de Camera Reprezentanţilor, cu majoritate democrată, cu 227 de voturi faţă de 186.

Trump ar putea utiliza dreptul de veto

Rezoluţia urmează să fie promulgată de preşedintele Trump, dar Casa Albă a anunţat deja că acesta va utiliza dreptul de veto.

Potrivit acestei rezoluţii, preşedintele Statelor Unite nu îşi poate implica militarii în „ostilităţi împotriva Republicii Islamice Iran” sau „orice parte a guvernului sau a armatei sale” fără „autorizarea explicită” a Congresului, sub forma unei declaraţii de război sau a unei autorizări specifice.

Rezoluţia este un răspuns parlamentar la tensiunile dintre cele două ţări inamice, care au atins apogeul când Washingtonul l-a ucis pe 3 ianuarie, într-un atac ordonat de Donald Trump, pe generalul iranian Qassem Soleimani, scrie Agerpres.