Regatul din Golf a luat şi alte măsuri pentru a împiedica răspândirea epidemiei provocate de coronavirus, transmite Reuters, citată de agerpres.

Duminică a fost închisă temporar provincia Qatif, producătoare de petrol, din estul ţării, unde locuiesc majoritatea celor 15 purtători de coronavirus identificaţi până acum în Arabia Saudită. Unii dintre aceştia nu au dezvăluit la întoarcere că făcuseră vizite în Iran şi au revenit în regatul saudit prin alte state arabe.

De asemenea, Arabia Saudită a suspendat deplasările în nouă ţări, inclusiv unele vecine, şi au anunţat că vor urma acţiuni legale împotriva oricărui cetăţean care merge în Iran, unde se raportaseră până luni 237 de morţi din cauza virusului.

Potrivit autorităţilor de la Riad, cei mai mulţi purtători de coronavirus reveniseră din Iran sau Irak, unde se află locaşuri de cult şiite, sau intraseră în contact cu persoane care deja călătoriseră în Iran. Provincia Qatif are o populaţie şiită însemnată, menţionează Reuters.

Consecințele vor costa scump

În spațiul public a apărut un comunicat potrivit căruia „toţi călătorii care vin în regat cu zboruri internaţionale, managerii şi lucrătorii altor mijloace de transport trebuie să respecte directivele de sănătate locale şi internaţionale”, iar cei care nu se conformează vor fi amendaţi.

De asemenea, nici rofesioniştii din transporturi nu vor scăpa. Aceștia vor fi traşi la răspundere pentru orice consecinţe ale nerespectării reglementărilor.

Autorităţile din Arabia Saudită – leagăn al Islamului – au cerut luni imamilor să scurteze predicile de vineri la cel mult 15 minute. Ministerul pentru Afaceri Islamice de la Riad a interzis consumul de alimente şi băuturi în moschei şi locaşuri de reculegere.

Regele Salman a donat 10 milioane de dolari în sprijinul eforturilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de a combate coronavirusul care a provocat epidemia coronavirus, a anunţat luni agenţia oficială de presă SPA, preluată de Reuters.