Operatorul feroviar de stat care deține aprox. 1200 de trenuri intenționează să achiziționeze instalații de climatizare pentru 69 de vagoane, investiția urmând să ajungă la peste 13 milioane de lei, pentru că montajul și instalarea sistemului de climatizare pe vagoane atât de vechi costă între 200.000 și 800.000 de lei.

Cea mai mare provocare pentru acest an și pentru anul viitor este de a asigura modernizarea acestor vagoane care nu au climă, doar a celor care merită să treacă prin acest proces pentru că la cele mai vechi de 40 de ani este interzis de unele reglementări. 

Nu putem introduce în vagon numai aparatul de aer condiționat și țevile și reglaj, trebuie să fie demontată aproape complet cutia vagonului și acest lucru poate să însemne de la 200 de mii la 800 de mii de lei în funcție de tipul vagonului. 

Investiția nu va duce la majorarea tarifelor, a precizat Iosif Szenteș. CFR Călători dispune de un parc format din 34 de locomotive interoperabile şi peste 250 de vagoane care sunt apte să circule cu o viteză de 200 de km/oră, însă totul depinde de infrastructură, a mai spus Iosif Szentes.