Declarația vine ca o reacție la anunțul lui Mike Pompeo, secretar de stat american, potrivit căruia SUA își va suspenda în 60 de zile obligațiile asumate în tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, „cu excepţia situaţiei în care Rusia îşi va respecta obligaţiile de o manieră verificabilă”.

Și ministrii de Externe din NATO au oferit o declarație comună pe acest subiect, susținând că “Încălcarea INF de către Rusia erodează bazele unui control efectiv al armamentului şi subminează securitatea aliată”, urmărind “slăbirea generală a arhitecturii de securitate euro-atlantice”.

Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, semnat de Moscova şi Washington în 1987, interzice rachetele cu o rază de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de km dotate cu focoase nucleare şi se consideră că a reprezentat baza arhitecturii securităţii Europei, reducând riscul unui atac nuclear. În martie, Rusia a făcut cunoscută racheta sa de croazieră Novator 9M729, denumită şi SSC-8, care are o rază de acţiune mai mică de 500 de km, dar este mobilă. SUA au apreciat că racheta respectivă reprezintă o încălcare a INF şi au ameninţat cu retragerea din tratat, în timp ce Moscova dezminte orice încălcare.