Preşedintele american Joe Biden a explicat că nu a vorbit încă cu omologul său chinez, Xi Jinping, dar a precizat că nu avea “niciun motiv să-l sune”.

“Nu are nici o picătură de democraţie în el”

“E foarte dur, şi nu spun asta ca o critică, este doar realitatea, nu are nici o picătură de democraţie în el”, a adăugat Joe Biden, potrivit extraselor făcute publice de canalul CBS din acest interviu care va fi difuzat integral ulterior, scrie La Libre Belgique.

China este considerată unanim la Washington adversarul strategic numărul unu al Statelor Unite şi principala provocare pe scena internaţională.

Totuşi, noul preşedinte american a fost foarte vag în legătură cu acest dosar în primul lui discurs de politică externă rostit joi. El a promis că va fi “atent la creşterea autoritarismului, în special la ambiţiile tot mai mari ale Chinei“.

Şi s-a angajat, fără a spune cum, să “împiedice abuzurile economice ale Chinei”, “acţiunile sale agresive” şi să apere drepturile omului, cooperând în acelaşi timp cu Beijingul “atunci când este în interesul Americii”.

Biden îl cunoaşte bine pe Xi Jinping de pe vremea când era vicepreşedintele SUA

Presat de CBS să spună ceva mai mult despre intenţiile sale, Joe Biden a afirmat că vrea “să se concentreze pe regulile internaţionale”. “Nu voi administra ca Trump”, a insistat el.

“Nu trebuie să avem un conflict. Dar va fi o competiţie extremă”, a adăugat el, subliniind că îl cunoaşte “destul de bine” pe Xi Jinping pentru că a avut, în calitate de vicepreşedinte al lui Barack Obama între 2009 şi 2017, “24-25 de ore de discuţii private cu el”.

Confruntarea dintre cele două ţări a căpătat aspect de nou război rece sub preşedinţia lui Donald Trump, în ciuda ambivalenţei acestuia, care şi-a concentrat mai întâi atacurile pe frontul comercial, afişând în acelaşi timp “prietenia” pentru Xi Jinping, înainte de a se alinia la linia dură a seretarului său de stat, Mike Pompeo.

Preşedintele chinez a avertizat, la sfârşitul lui ianuarie, contra unui “nou război rece” care va duce, dupa părerea lui, la un “impas”.