Publicația NationalInterest spune că există cinci motive de securitate națională pentru care SUA ar trebui să păstreze o forță puternică în Afganistan. Și un argument moral pentru care America nu ar trebui să abandoneze poporul afgan, lăsându-l pradă terorismului. Într-un acord controversat semnat în februarie 2020 între administrația Trump și talibanii din Doha, Qatar, trupele americane ar urma să fie complet retrase din Afganistan până în mai 2021.

Anul trecut, în decembrie, în Afganistan existau 4.500 de soldați americani. Au avut misiuni specifice, limitate: să lupte împotriva terorismului global, să confrunte Al-Qaida, să asiste și să îndrume forțele de securitate afgane. În ultimele zile de mandat, Trump a ordonat retragerea a 2.500 de oameni, lansând un plan de retragere completă a trupelor rămase. Președintele Joe Biden ar trebui să anadoneze acest plan și să revizuiască acordul de la Doha.

În primul rînd, o retragere ar încuraja terorismul global. Talibanii și teroriștii jijadiști vor exploata retragerea SUA, atrăgând mai mulți bani și consolidând recrutăril nemulțumiților din Orientul Mijlociu, Asia de Sud, Africa și chiar Europa. Obama a ordonat și el retragerea completă a armatei americane șa finele lui 2011. Rezultatul, spun experții, a fost un vid de securitate, care a dus la apariția și răspândirea ISIS.

În al doilea rând, retragerea ar prezenta armata SUA ca o forță înfrântă. Criticii SUA și presa anti-război ar jubila, susținând că armata SUA a fost învinsă de niște teroriști. Și, mai presus de orice, retragerea va afecta reputația Americii.

Un alt motiv pentru care o retragere nu trebuie să aibă loc este că va destabiliza o regiune armată nuclear.Din care fac parte India și Pakistanul. Cu cele aproximativ 24 de grupări teroriste care operează în și în afara Pakistanului, o retragere a SUA le-ar reactiva.

De asemenea, plecarea soldaților americani din Afganistan ar expune america și Europa la atacuri teroriste.

Odată lăsați să zburde în voie, talibanii și Al-Qaeda împreună cu alte grupuri teroriste vor începe să planifice atentate care vizează interesele SUA. De-aici vor fi inspirate și celulele teroriste din Europa. În războiul împotriva terorismului, Afganistanul rămâne prima linie. Odată ce ai pierdut această linie de front, riști să pierzi în fața terorismului de pretutindeni, scrie NI.

Nu în ultimul rînd, se va pierde ceea ce s-a obținut cu greu în ultimii douăzeci de ani. În special cu pierderi de vieți omenești în rîndul soldaților americani și aliați, dar și printre afgani. O retragere prematură va duce cu siguranță la revenirea la putere a unui regim clerical jihadist taliban și va reinstaura haosul.