Este stare de tensiune maximă între Israel și Liban. Armata israeliană a lansat tiruri în direcţia Libanului. Această manevră vine ca ripostă la două rachete lansate de pe teritoriul Libanului împotriva Israelului.  Anunţul a fost făcut de armata statului israelian într-un comunicat.

Trei rachete, dintre care doar două au explodat, au căzut marţi dimineaţa în apropiere de palatul prezidenţial din Kabul, unde preşedintele afgan Ashraf Ghani susţinea un discurs cu ocazia sărbătorii Eid al-Adha, sărbătoarea musulmană a Sacrificiului. Una dintre rachete a fost interceptată de sistemul antirachetă Domul de fier, iar cealaltă a căzut pe un teren viran, se precizează într-un comunicat.

Potrivit unor surse provenind dinspre Liban, au fost lansate rachete de tip Grad înspre Israel din sudul Libanului, dar armata libaneză încă nu i-a identificat pe autorii tirurilor.

Ministrul israelian Benny Ganz, reacție categorică

În schimb, ministrul israelian al apărării, Benny Ganz, a desemnat Libanul ca fiind „responsabil de operaţiuni teroriste lansate de pe teritoriul său”. „Libanul este responsabil de aceste atacuri, deoarece permite prezenţa teroriştilor pe teritoriul său”, a comentat Benny Ganz. Pe de altă parte, premierul Israelului, Naftali Bennett, a făcut o remarcă importantă referitoare la a criza politică, economică şi socială de la Beirut. „Libanul este în pragul colapsului, la fel ca orice altă ţară în care este activ Iranul”, a afirmat, Bennett.

„Noi nu vom permite nimănui să afecteze suveranitatea şi securitatea Israelului”, a subliniat Naftali Bennett.

Trebuie subliniat că ultimele acțiuni de acest gen între cele două state au mai avut loc în timpul războiului dintre Israel şi mişcarea islamistă Hamas. Mai exact, ultimele tiruri de rachetă înspre Israel provenite din Liban au fost înregistrate în mai. Atunci, armata israeliană a anunțat că Libanul a lansat patru rachete către teritoriul israelian. Potrivit informațiilor armatei israeliene, una dintre rachete a fost interceptată de scutul antirachetă Iron Dome, în timp ce restul au căzut pe terenuri goale. Armata israeliană transmite că a răspuns acestor atacuri folosindu-se de artilerie.

Sursă foto: sepahnews.com