Armata israeliană răspunde atacurilor Libanului. S-a activat scutul antirachetă Iron Dome

Armata israeliană a anunțat că Libanul a lansat patru rachete către teritoriul israelian. Potrivit informațiilor armatei israeliene, una dintre rachete a fost interceptată de scutul antirachetă Iron Dome, în timp ce restul au căzut pe terenuri goale.

”Patru rachete au fost trase din Liban către teritoriul israelian. Scutul antirachetă Iron Dome a interceptat una, iar alte trei probabil au căzut pe terenuri goale”, a anunţat Tsahalul (armata israeliană).

Armata israeliană transmite că a răspuns acestor atacuri folosindu-se de artilerie.

”Ca represalii, artileria noastră a vizat ţinte pe teritoriul libanez”, mai anunţă armata israleiană.

Cum funcționează scutul antirachetă Iron Dome

Sistemul israelian de apărare antirachetă, cunoscut sub numele de Iron Dome, este printre cele mai performate sisteme de apărare de acest fel. Gradul de eficiență al acestuia este 90%. Chiar dacă la construirea sa au participat și Statele Unite ale Americii, sistemul arată capacitățile tehnologice din sectorul militar israelian.

Sistemul a devenit funcțional în anul 2011 și a mai fost folosit de câteva ori, însă niciodată la fel de mult ca acum. Potrivit unui videoclip postat de către The Wall Street Journal pe Youtube, putem afla cum funcționează, de fapt, acest sistem.

El are radare și tehnologii super-avansate de tracking care urmăresc traiectoria proiectilelor care vin spre Israel. Iron Dome este un sistem de tip C-RAM conceput pentru a detecta proiectile neghidate, rachete Katyusha, rachete de artilerie și mortiere. După detectare, sistemul determină dacă pun sau nu în pericol așezările umane. În cazul în care rachetele se îndreptă către părți locuite din Israel, scutul trage alte rachete pentru a le intercepta și a fi distruse în aer. Prețul unei astfel de rachete poate ajunge până la 50 de mii de dolari.