Ministrul Agriculturii a precizat că a prezentat astăzi în Senat subiectele care au vizat ordinea de zi. "Situația absorbției a fost unul dintre subiecte. Din cele 14,7 mld euro am reușit să absorbim mare parte. Totuși am pierdut 1,5 miliarde de euro în perioada 2007-2013, prin programele derulate de cele două agenții (APIA și AFIR – n.r.)", a declarat Achim Irimescu.

Vă prezentăm principalele declarații ale ministrului Agriculturii, Achim Irimescu:

Situatia absortiei 2007-2013, e extrem de importantă. Cât am absorbit și cum:  din total am reușit pe dezvoltare rurala pe PNDR doar 7,15 miliarde de euro, am mai adaugat, 4,5 miliarde pe proiecte derulate prin AFIR, restul pe alt domeniu prin APIA. APIA a mai plătit încă 6,3 miliarde, în total 2,2 miliarde bani europeni. S-au adus corecție de 628 milioane euro. Ca urmare, am pierdut un miliard și jumătate pe cele doua agenții în perioada 2007-2013.

Începem primirea cererilor de plata de la 1 martie, așa cum ne am angajat. În faza intiala am dat vina mai mult pe APIA, dar vina este împărțită. Primirea ceererilor de plata s-a facut în 18 aprilie, aproape două luni au fost pierdute.

Noi am vrut să aplicăm plăți și voluntari cu plată în fiecare sector. Avem și plată la viermii de mătase chiar dacă nu mai avem producție mare. Ne-m complicat existența. 

Există o nemulțumire din partea unor asociații de bovine. Mă voi întâlni mâine cu ei. Când sunt asociații care au făcut un sport în a  depune în numele fermierilor și își opresc fonduri greu de controlat, cred că trebuie să înțelegem fermierii și mai bine să nu avem astfel de asociații.

De pe data de 1 martie vor putea fi depuse cererile pentru plățile pe suprafețe,iar pentru sectorul zootehnic de pe 15 martie. Iar plățile vor fi efectuate începând cu data de 8 aprilie. Se va lucra cu porgram prelungit, inclusiv sâmbăta și duminica.

stire in curs de actualizare