“A fost o discuție și nimic mai mult de necesitatea de a avea un acord care să așeze imaginea României pe plan extern din punct de vedere al indicatorilor macroeconomici și din punct de vedere al lucrurilor foarte bune care s-au întâmplat în ultimul timp”, a precizat ministrul.

Citiți și: CONFERINȚA CAPITAL Daniel Constantin: Reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% ar putea avea loc de la 1 ianuarie 2016

El a menţionat faptul că încheierea unui acord cu instituţia financiară internaţională a fost discutată în coaliţia de guvernare.

Citiți și: CONFERINȚA CAPITAL "Taxe mici = Afaceri prospere": Ce spun oamenii de afaceri despre reducerea TVA

"Nu sunt un avocat al negocierilor sau al acordurilor cu Fondul Monetar Internaţional, dar avem nevoie, într-un an electoral, de indicatori şi de o imagine foarte bună în exterior pentru împrumuturile pe care va trebui să le facem pentru prelungirea datoriei vechi pe care o are România, nu către FMI, ci datoria publică a României. Deci, ca să ne împrumutăm ieftin, va trebui să avem un acord, nu de împrumut, dar un acord cu FMI care să ne dea această abilitate", a declarat Daniel Constantin.

El a justificat astfel amânarea pentru 2017 a aplicării unor măsuri din Codul fiscal.

"Eu cred că această soluţie de compromis este una bună din toate punctele de vedere. Nu s-a schimbat nimic în Codul fiscal. Sunt aceleaşi măsuri, doar că o parte din ele nu mai intră în vigoare de la ianuarie 2016, ci de la 1 ianuarie 2017. A fost o chestiune de siguranţă pe care a vrut să o ia coaliţia de guvernare, să ne asigurăm că nu vom probleme în anul 2016, care este extrem de sensibil din toate punctele de vedere. România se pregăteşte, dincolo de anul electoral, de un an în care presiunea pe buget va fi imensă", a mai spus Constantin.

vezi mai multe declaraţii, AICI

Ministrul Agriculturii a menţionat, în acest sens, presiunea pe buget pusă de dublarea alocaţiilor pentru copii, care înseamnă 800 de milioane de lei, reducerea TVA cu patru puncte procentuale într-un singur an, dar şi ultimele tranşe pe care statul le are de plătit către cei din aparatul public, care au dat în judecată Guvernul din cauza măsurilor din 2010.

Citiți și: Nawaf Salameh despre măsurile de relaxare fiscală: “De fiecare dată când autoritățile statului intervin fac mai mult rău decât bine”