Principalele declarații

 

DANIEL CONSTANTIN, Ministrul Agriculturii:

"Am încercat să lăsăm economia liberă. Reducerea fiscalității va duce la reducerea evaziunii fiscale și va aduce încasări cel puțin egale la buget".

"Ar fi posibil ca de la data de 1 ianuarie 2016 să fie redus impozitul pe dividende de la 16% la 5%. Este o măsură care nu are impact bugetar în 2016, ci abia în anul 2017. Ca atare, cred că putem să o aplicăm de la 1 ianuarie 2016. Cred că nu ar fi niciun fel de risc din acest punct de vedere. Credem că are toate şansele să treacă, dar nu este decizia mea, ci este decizia coaliţiei de guvernare".

"Reducerea TVA la panificație a venit într-un moment în care multe societăți erau în insolvență și, probabil, următorul pas era falimentul".

"A existat o practică economică: foarte multe profituri au fost scoase din țară, ceea ce nu este normal".

"Reducerea TVA la produsele de panificație au dus la creșterea producției cu 16%"

"Încasările la buget, după prima lună de la reducerea TVA, au crescut cu 643 milioane lei în iunie 2015 față de iunie 2014".

"Vânzările au crescut în iunie cu 17%. Numărul de produse a crescut cu 15%. Colectarea TVA a crescut în iunie cu 40%. Când a crescut TVA, în 2010, colectarea TVA a scăzut".

"Trebuie să punem accent pe agricultură. Noul Cod Fiscal ajută agricultura. Am eliminat taxa pe stâlp în agricultură".

vezi mai multe declaraţii, AICI

 

EDLER ANDRAS GYORGY, reprezentant CCIR

"Am fi preferat varianta iniţială a Codului fiscal care ar fi creat acel efect care să transforme România într-un mic paradis fiscal atractiv pentru investitori".

"80% dintre antreprenori consideră taxele împovărătoare".

"Forma actuală este o consolidare a vechiului Cod Fiscal, la care se adaugă reducerea TVA"

"Impozitul redus pe dividende ar fi repatriat o parte a profiturilor. Amânarea acestei măsuri va avea efecte negative, companiile vor rămâne în expectativă".

"La părțile pozitive aș menționa facilitățile oferite companiilor din domeniul IT, care vor crește competitivitatea acestui sector".

vezi mai multe declaraţii, AICI

 

RADU TIMIŞ, fondator Cris-Tim:

"Consumul nu știu dacă a crescut cu mai mult de 12% în aceste trei luni de la reducerea TVA, dar la Cris-Tim avem o creștere de peste 25%".

"Nu cred că se realizează cât înseamnă reducerea fiscalității pentru oamenii de afaceri. În ultimii 20 de ani, nu știam de multe ori dacă mai putem funcționa și anul viitor. Banca îți dă bani doar dacă ai rezultate. Nu poți să ai rezultate când ai concurenți care fac evaziune fiscală. Un astfel de concurent are un avantaj de 70%".

"Întregi campanii electorale au fost susținute de către cei care făceau evaziune fiscală. (…) Acum nivelul de 9% nu mai este atractiv, așa că estimăm o reducere a evziunii", a spus omul de afaceri. "A început să se albească o parte din ceea ce se vindea la negru".

"Reducerea fiscalității ne permite să fim mai competitivi, să penetrăm piețele din Vest. În industria cărnii, evaziunea fiscală era uriașă. A trebuit să supraviețuim în aceste condiții. Într-un an-doi, lucrurile vor merge tot mai bine".

mai multe declaraţii, AICI

 

ANDREEA MIHAI, director de marketing Carrefour

"Magazinele sunt extrem de populate acum. Consumatorul îşi poate permite ce nu îşi putea permite până acum".

"Clienţii sunt extrem de încântaţi. A crescut puterea de cumpărare a românilor"

"Noi am propus reduceri în plus faţă de reducerea TVA. A fost o măsură extraordinară".

Dacă vă uitaţi la alte ţări, România era statul cu cel mai mare TVA. Avem magazine în zonele de graniţă şi mulţi români mergeau la cumpărături în afara granițelor. Astăzi facem operaţiuni să vină ei la noi".

mai multe declaraţii, AICI

VLAD BOERIU, partener Deloitte Romania

"TVA redus la alimente are două elemente. În primul rând, are beneficii pentru populație, dar și reducerea evaziunii fiscale. Aceasta din urmă duce la creșterea colectării și creșterea calității vieții".

"Atâta timp cât taxele sunt mari, colectarea la buget este mică, spunea și Kennedy și avea avea dreptate, situația fiind perfect valabilă și la noi". 

"Ar mai fi un pas sau mai mulți de făcut, cum ar fi simplificarea rambursării TVA, unde se așteaptă luni de zile pentru încasare în ciuda faptului că Comisia Europeană a avertizat că nu este bine. și ar trebui modificată procedura pentru a fi în concordanță cu normele europene din domeniu.".

NAWAF SALAMEH, președintele Alexandrion Grup

"Am spus-o și o repet. În România taxele nu au nicio logică"

"Această reducere a TVA la 9% ne-a făcut mai mult rău decât bine. A venit un parlamentar a depus un amendament, cu berea la halbă, și ne-a creat un dezavantaj enorm"

"Cine nu vrea să facă agricultură clasică poate să facă pomicultură"

"Codul fiscal s-a învechit. La noi în sector e nevoie de o reglementare clară"

"Sectorul nostru nu este deloc tratat din toate punctele de vedere, mai mult de fiecare dată când autoritățile intervin fac mai mult rău decât bine".

"Acest sector ar trebui luat în serios. Este ultimul strigăt. Acum cred că mai suntem 4 sau 5 fabrici.
Evaziunea este de 90% și nu se ia nicio măsură".

"Acest sector ar trebui luat în serios. Este ultimul strigăt. Acum cred că mai suntem 4 sau 5 fabrici.
evaziunea este de 90% și nu se ia nicio măsură".

"Mi-am dorit tare mult de la acest Cod Fiscal să avem impozitul pe dividend scăzut la 5%. Ajută și scoate din evaziune fiscal[ zeci de mii de firme".

mai multe declarații, AICI