Inaugurarea conductei, după două luni de teste, a avut loc în provincia Heilongjiang (nord-estul Chinei), precizează agenţia China Nouă.
Preşedinţii chinez, Hu Jintao, şi rus, Dmitri Medvedev, au inaugurat simbolic conducta, pe 27 septembrie: ea are 2 694 km pe teritoriul rus şi 930 km pe cel chinez, iar capacitatea anuală este de 30 milioane de tone de petrol.
Livrările de hidrocarburi din Rusia ocupă un loc major şi în continuă creştere în cadrul cooperării economice între cele două puteri: Rusia este primul producător de petrol din lume, iar China, primul consumator de energie, depăşind de puţin timp Statele Unite. În plus, Beijingul răspunde scopului Moscovei de diversificare a exporturilor ruseşti cu evitarea Europei, iar Rusia răspunde obiectivului Chinei de înmulţire a surselor de aprovizionare pentru acoperirea creşterii sale spectaculoase.
În China, 70% din energie este produsă prin combustia cărbunelui, această ţară dorind să-şi diversifice sursele, mai ales cu gaz, energie nucleară şi energii regenerabile, cum ar fi cea eoliană.
Sursa: Agerpres