Landul Saxonia Inferioară, al doilea mare acţionar al Volkswagen, vrea renunţarea totală la bonusurile ce urmau să fie acordate managerilor de top, în timp ce sindicatele cer reducerea sau anularea compensaţiilor. 

Sunt discutate şi măsuri de reducere a plăţilor variabile, susţin sursele. 

Reprezentanţii VW nu au comentat informaţia. 

În 2014, bonusurile primite de managerii de top ai Volkswagen s-au ridicat la 54 milioane de euro, din totalul compensaţiilor de 70 milioane de euro, aproape dublu faţă de salariile fixe şi variabile în valoare de 37 de milioane de euro acordate de rivalul Daimler principalilor directori. 

Sursele susţin că una dintre opţiuni ar fi ca directorii să investească în producătorul auto. 

Volkswagen face obiectul unor investigaţii în mai multe ţări, după ce a recunoscut că, în perioada 2005 – 2015, a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Din cauza acestui scandal, Volkswagen ar urma să anunţe la finele acestei luni o pierdere uriaşă pentru anul 2015 şi pentru prima dată după anii 1980 ar putea să nu acorde dividende acţionarilor. 

Grupul auto german realizează o cifră de afaceri de peste 200 de miliarde de euro pe an şi are aproximativ 600.000 de angajaţi. În 2014, angajaţii Volkswagen au fost recompensaţi cu o primă de 5.900 de euro pe persoană. Grupul a promis că vor fi acordate bonusuri şi pentru 2015, dar, deocamdată, nu este cunoscută valoarea exactă a acestora. 

AGERPRES