Angajaţii Institutului Cantacuzino au trimis, marţi, o scrisoare deschisă premierului Emil Boc, prin care reclamă gestionarea defectuoasă a resurselor financiare de către conducerea instituţiei, care intenţiona să achiziţioneze două autoturisme de lux în valoare de aproximativ 250.000 de lei.

Personalul Institutului Cantacuzino îl acuză pe directorul general al instituţiei, Radu Iordăchel, că a solicitat sprijin financiar Ministerului Sănătăţii Publice pentru retehnologizare şi amenajarea ariilor de producţie, dar a dispus achiziţionarea a două autoturisme de lux cu o valoare estimată la aproximativ 250.000 lei, potrivit caietului de sarcini publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

„Personalul Institutului Cantacuzino a înţeles situaţia financiară dificilă în care se află institutul şi nu a făcut presiuni pentru majorări salariale cu toate că de peste doi ani au salariile îngheţate, dar nu aprobă cheltuieli făcute nejustificat şi care nu sunt oportune în această perioadă de criză financiară”, se arată în scrisoarea deschisă.

Achiziţa de autoturisme este „neprioritară”

Personalul Institutului consideră că achiziţa de autoturisme este neprioritară în momentul actual, având în vedere situaţia economico-financiară deficitară: furnizori neplătiţi de un an, contribuţie din fonduri proprii de cel puţin 1.000.000 lei pentru autorizarea ariilor de producţie, alocarea a aproximativ 70.000 euro pentru amenajarea ariei B.C.G. dar şi perioada de 45 de zile în care institutul nu a produs şi vândut nimic, neavând autorizaţie de la Agenţia Naţională a Medicamentului.

„Angajaţii Institutului Cantacuzino consideră prioritar în acest moment alocarea fondurilor institutului în primul rând pentru amenajarea ariilor de producţie astfel încât la data stabilită (15 aprilie), institutul să poată obţine autorizaţia de producţie de la ANM şi reluarea producţiei de seruri şi vaccinuri atât de necesară populaţiei”, se mai arată în scrisoarea trimisă premierului.

Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a retras, în 8 februarie, Institutului Cantacuzino autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât i-a expirat standardul de bune practici de fabricaţie.

Fonduri de la Guvern de un milion lei pentru finalizarea lucrărilor

După această decizie, Institutul Cantacuzino s-a angajat ca, până în 15 aprilie, să finalizeze o serie lucrări, dar şi de reverificări a parametrilor de lucru la liniile de productie a vaccinurilor BCG şi pandemic, ANM dând asigurări instituţiei ca va elibera autorizaţia de fabricaţie dacă aceste măsuri vor fi realizate.

Planul de măsuri are ca termen de finalizare 15 aprilie şi vizează o serie de lucrări la instalaţiile de apă şi aer, la echipamentele de monitorizare aer/apă/temperatură, mici lucrări de infrastructură, dar şi o serie de reverificări a parametrilor de lucru la cele 2 linii de producţie ale vaccinurilor anti –tuberculoză şi pandemic.

Guvernul a alocat, în şedinţa din 3 martie, Institutului Cantacuzino fonduri totale de un milion lei pentru finalizarea lucrărilor şi reverificarea parametrilor de lucru, care să permită instituţiei ca, până la 15 aprilie, să obţină avizele necesare pentru continuarea activităţii, inclusiv pentru producerea vaccinurilor.

SURSA: Mediafax