Consiliul Concurenţei a decis să monitorizeze cu atenţie industria farmaceutică, pentru a preveni practicile anticoncurenţiale de blocare sau întârziere a intrării pe piaţă a medicamentelor generice, după ce un producător de generice a depus o plângere în acest sens.

„Prin specificul acestor pieţe, practicile anticoncurenţiale în domeniul farmaceutic au multiple consecinţe negative, atât asupra consumatorilor-pacienţi, cât şi asupra bugetului de stat care acoperă în mare parte costul unor medicamente. Având în vedere constatările investigaţiei sectoriale a Comisiei Europene, precum şi semnale recente din piaţa românească, Consiliul Concurenţei va face uz de competenţele sale pentru a preveni posibilele practici anticoncurenţiale care afectează intrarea pe piaţă a medicamentelor generice sau alte comportamente negative în domeniul farmaceutic”, a declarat, într-un comunicat, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Plângeri privind practici neconcurenţiale

Autoritatea de reglementare în domeniul concurenţei a primit o plângere prin care un producător de medicamente generice a reclamat posibile practici anticoncurenţiale ale unei companii producătoare de medicamente originale, care ar fi vizat preţul şi ar fi limitat intrarea pe piaţă a versiunii generice a medicamentului original.

„Plângerea nu a dus la deschiderea unei investigaţii, dar a constituit un semnal de alarmă pentru Consiliul Concurenţei”, se precizează în comunicat.

Consiliul Concurenţei nu a precizat companiile implicate. Medicamentul original este un medicament nou protejat de brevet la lansarea pe piaţă, iar cel generic este o copie care conţine aceeaşi substanţă activă, în aceeaşi cantitate ca şi produsul original.

SURSA: Mediafax