Concedieri în rândul bugetarilor. Un control ITM a descoperit mai multe nereguli la o agenție guvernamentală.

Angajații cu probleme nu au informat conducerea agenției de stat că sunt beneficiari de pensii, prin urmare au primit concomitent și salariu.

Concedieri în rândul bugetarilor. Nu  au informat angajatorul că beneficiau și de pensie

Astfel, 18 salariați ai Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare Filiala Galați au fost dați afară deoarece cumulau pensia cu salariul.

În urma unui control al ITM, s-a constatat că aceștia erau beneficiari de pensie pentru limita de vârstă și încasau și venituri salariale.

Filiala Teritorială de Îmbunătățiri Funciare Galați a aflat că 18 angajați cumulau, de câteva luni, pensia cu salariul, fără ca aceștia să fi anunțat instituția, pentru a se face demersurile legale în vederea încetării contractelor individuale de muncă.

”Menționăm că, în luna mai, Filiala a fost supusă unei acțiuni de control din partea ITM Galați, iar în planul de control al ITM a intrat și verificarea salariaților cu vârsta apropiată de pensionare.

În urma controlului, Filiala Galați a solicitat Casei Județene de Pensii Galați verificarea unui număr de 25 de persoane care se încadrau în aceasta categorie.

În urma răspunsului transmis de aceasta, s-a constatat că un număr de 18 salariați erau beneficiari de pensie pentru limita de vârstă.

Aceștia nu au informat conducerea ANIF că sunt beneficiarii dreptului de pensie, deși legislația actuală prevede că obligația cu privire la acest lucru revine salariatului”, au anunțat, pe Facebook, reprezentanții ANIF.

Reglementări specifice pentru sectorul public

În urma celor constatate, Filiala Teritorială Galați a emis deciziile de încetare a contractelor individuale de muncă, iar Agenția Națională va dispune măsurile legale care se impun, au precizat cei de la ANIF.

Un salariat care ajunge la vârsta legală de pensionare și dorește să muncească mai departe, depune o cerere în sensul acesta, este suficientă pentru a-și putea continua activitatea.

Pentru sectorul public există niște reglementări specifice și anume: în momentul în care o persoană optează pentru prelungirea activității, atunci, dacă îndeplinește condițiile de pensionare, se suspendă dreptul la pensie.

Acțiunea continuării activității are drept consecință suspendarea pensiei și cei care cumulează în momentul de față pensia cu salariul de la stat au obligația ca în 30 de zile de la publicarea acestui act normativ să-și exprime această opțiune.

Evident că angajatorii trebuie să-i informeze pe cei care în momentul de față se află în situație de cumul pensie-salariu, iar dacă nu fac lucrul acesta, vor suporta consecințe sub formă de amendă.

Sursă foto: Dreamstime.