✔ Proiectul Ro-NET, considerat a fi unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură de comunicații din România, nu se va finaliza în acest an, iar viitorul ministru va trebui să-l considere o prioritate. Ro-NET va acoperi 783 din cele 2.268 de localități identificate ca „zone albe“ iar acest lucru va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane și zonele rurale, aducând internetul în bandă largă mai aproape de 130.000 de gospodării cu 400.000 de locuitori, 8.500 de întreprinderi și 2.800 de instituții publice. Numărul de utilizatori ai serviciilor de internet din România cu vârste între 16 şi 74 de ani a ajuns în acest an la 10,6 milioane de persoane, în creştere cu 1,2% faţă de anul precedent în timp ce ponderea gospodăriilor cu acces la internet de mare viteză a crescut cu 4 puncte procentuale, până la 65%, conform datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică.
✔ De asemenea, primăriile trebuie încurajate să se înroleze în Ghiseul.ro pentru ca persoanele fizice să îşi poată plăti prin internet amenzile, taxele şi impozitele locale. 
✔ Noul sistem electronic de achiziţii publice, SICAP, ţine în loc reforma din anumite zone ale Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP), iar Agenţia pentru Agenda Digitală a României (AADR), din subordinea Ministerului Comunicaţiilor, a promis că va trimite o variantă a noului sistem până la finalul acestui an. Guvernul trebuie să se asigure că informatizare administraţiei publice va continua. 
✔ În privinţa start-up-urilor, nivelul de finanţare din România este printre cele mai reduse din întreaga Europă Centrală şi de Est, după ţări precum Bulgaria, Slovacia, unde valoarea investiţiilor nu a depăşit 1,5 mil. euro anual în ultimii cinci ani, potrivit reprezentanţilor Google. 

CITIȚI ȘI:

Ce trebuie să facă noul guvern pentru a scoate România din primitivism

Resetarea justiției

De ce are nevoie agricultura

 

Țară, țară, vrem angajați!

TURISM: Țara care are "de toate"

Sectorul energetic are nevoie de o reformă din temelii

Mediu: viitorul nu arată bine

Sistemul de sănătate este "bolnav"

2017, anul deschiderii a cel pu'in 160 km de autostradă

Sistemul de educație suferă "mut"


Te-ar putea interesa și: