Acordul de înfiinţare a acestei societăţi mixte româno-chineze, de tip IPP – Independent Power Producer, a fost semnat la sediul Guvernului de preşdintele Complexului Eneregtic Oltenia, Laurenţiu Dan Ciurel, şi preşedintele China Huadian Engineering, Yang Yong, în prezenţa premierului Victor Ponta şi a ministrului Economiei, Constantin Niţă.

Preşedintele China Huadian Engineering, Yang Yong, arătat că societatea pe care o conduce va fi principalul antreprenor şi investitor, iar scopul este realizarea unui proiect de calitate.

"O să construim acest proiect în cel mai scurt timp, la o calitate superioară, ca să realizăm o bază energetică de calitate superioară în România", a spus oficialul chinez.

Acesta a adăugat că China Huadian Engineering este interesată şi de alte proiecte energetice şi va participa şi în viitor la realizarea unor proiecte din domeniu în România.

La rândul său, ministrul Economiei, Constantin Niţă, a arătat că, în pofida opiniilor sceptice cu privire la proiectele economice cu China, acestea "prind viaţă".

Premierul Ponta a arătat şi el că investiţiile în energie sunt esenţiale pentru creşterea economiei româneşti.

„Toate cele mari patru proiecte energetice convenite cu investitori chinezi, la Rovinari, Tarniţa, Mintia şi grupurile 3 şi 4 de la Cernavodă, însumează investiţii de 7 miliarde de dolari şi vor contribui la consacrarea României ca exportator de energie în regiune.” a spus Victor Ponta

"Pe termen mediu şi lung, 15-20 ani, România are asigurată producţia nu doar pentru piaţa internă, dar şi capacitatea de export şi cel puţin în regiune (…) suntem cu siguranţă cel mai competitiv şi mare producător de energie electrică şi aşa trebuie să rămânem şi în anii care urmează", a declarat prim-ministrul.

În urmă cu un an, conducerea Complexului Energetic Oltenia a încheiat cu preşedintele companiei China Huadian Corporation un acord de intenţie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari, iar, ulterior, construcţia termocentralei Rovinari, cu un nou grup energetic de 500 MW, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii al Guvernului, fiind anunţat atunci că grupul China Huadian Engineering ar urma să asigure o investiţie de circa un miliard de dolari.

Greenpeace România şi un reprezentant de la Viena al organizaţiei ecologiste măsuraseră, la Rovinari, gradul de poluare în apropierea termocentralei din localitate, rezultatele înregistrate arătând o depăşire a pulberilor din aer cu mult peste parametrii legal admişi, reprezentanţii CE Oltenia susţinând însă că măsurătorile au fost influenţate "categoric" de amplasarea aparatelor de măsură la 30 de metri de un drum circulat din oraş.

Compania chineză a fost selectată să deruleze investiţia în urma unei licitaţii internaţionale derulată în luna mai 2012. Alt ofertant în cadrul licitaţiei a fost compania japoneză Marubeni Corporation.

Noua termocentrală va funcţiona pe bază de lignit şi va fi construită pe amplasamentul a două blocuri energetice ale Complexului Energetic Rovinari, în prezent dezafectate. Proiectul va fi derulat de o firmă mixtă, în care investitorul străin ar putea să deţină majoritatea acţiunilor.

Construcţia unei astfel de termocentrale durează între trei şi trei ani şi jumătate.

Potrivit CE Oltenia, unitatea va fi echipată cu tehnologie modernă, astfel că preţul la care va produce electricitatea va fi printre cele mai mici dintre toate termocentralele din România.

Complexul Energetic Rovinari este deţinut de stat, prin Ministerul Economiei.