"Luarea în calcul a sexului asiguratului ca un factor de risc pentru contractele de asigurări constituie o discriminare", a decis Curtea Europeană de Justiţie. În consecinţă, Curtea a cerut companiilor de asigurări să adopte o practică ‘unisex’ la stabilirea primelor contractele de asigurări, începând din data de 21 decembrie 2012.

Vice-preşedinta Comisiei Europene, Viviane Reding, a salutat decizie Curţii Europene de Justiţie ca ‘un moment important pentru egalitatea sexelor în UE’, recunoscând totuşi că această decizie va afecta companiile de asigurări, în special pe segmentul asigurărilor de viaţă.

În schimb, companiile de asigurări au criticat decizia Curţii precizând că politica lor de aplicare a unor preţuri diferite pentru bărbaţi şi femei este o practică legitimă având în vedere profilul de risc diferit al celor două sexe. Potrivit companiilor de asigurări, decizia Curţii ar putea conduce la creşterea costurilor pentru contractele de asigurări auto încheiate de femei, care în prezent plătesc mai puţin decât bărbaţii deoarece datele statistice arată că este mai puţin probabil ca femeile să fie implicate în accidente auto.
SURSA: Agerpres