Potrivit informațiilor oferite de Comisia Europeană (CE), respectivele companii aeriene nu respectă standardele internaţionale de siguranţă. Executivului comunitar a subliniat într-un comunicat că lista a fost completată cu mai multe companii.

Comisia Europeană a introdus mai multe companii pe listă

Executivul comunicat a subliniat că scopul deciziei este „asigurarea celui mai înalt nivel de siguranţă aeriană pentru europeni şi pentru toţi ceilalţi pasageri”.

În urma ultimei actualizări, Fly Bagdad a fost inclus pe listă. Temeiul acestei decizii îl constituie preocupările în materie de siguranţă identificate de Agenţia Uniunii Europene pentru Siguranţa Aviaţiei (AESA).

Acestea au condus la decizia de a nu acorda întreprinderii Fly Baghdad o autorizaţie de operator dintr-o ţară terţă (TCO).

Actualizarea reflectă decizia de a menţine interdicţia impusă transportatorilor certificaţi în Nepal

Totodată, actualizarea reflectă decizia de a menţine interdicţia impusă transportatorilor aerieni certificaţi în Nepal. Executivul amintește de  preocupările continue în materie de siguranţă identificate în timpul unei vizite de evaluare în Nepal în perioada 11-15 septembrie.

Chiar și așa, angajamentul proactiv al Autorităţii Aeronautice Civile din Nepal şi eforturile continue de a-şi consolida capacitatea de supraveghere a siguranţei au fost recunoscute în mod corespunzător în cadrul reuniunii Comitetului de Siguranţă Aeriană al UE.

În urma actualizării, un număr total de 129 de companii aeriene sunt interzise în spaţiul aerian al UE. În primul rând, sunt vizate 101 de companii aeriene certificate în 15 state, din cauza supravegherii inadecvate a siguranţei de către autorităţile aeronautice din aceste state.

Sunt vizate și 22 de companii aeriene certificate în Rusia, precum şi şase companii aeriene individuale din alte state, pe baza unor deficienţe grave de siguranţă identificate:

  • Air Zimbabwe (Zimbabwe);
  • Avior Airlines (Venezuela);
  • Blue Wing Airlines (Suriname);
  • Iran Aseman Airlines (Iran);
  • Fly Baghdad (Irak);
  • Iraqi Airways (Irak).

Actualizarea se bazează pe avizul unanim al experţilor

Alte două companii aeriene fac obiectul unor restricţii operaţionale şi pot efectua zboruri spre UE doar cu anumite tipuri de aeronave:

  • Iran Air (Iran);
  • Air Koryo (Coreea de Nord).

Actualizarea Listei UE pentru siguranţa aeriană se bazează pe avizul unanim al experţilor în domeniul siguranţei aviaţiei din statele membre, care s-au reunit la Bruxelles în perioada 14-16 noiembrie 2023 sub auspiciile Comitetului de Siguranţă Aeriană al UE.

Acest comitet este prezidat de Comisia Europeană, cu sprijinul AESA. Comisia pentru transport a Parlamentului European sprijină, de asemenea, actualizarea. Deciziile adoptate în temeiul Listei UE pentru siguranţa aeriană se bazează pe standardele internaţionale de siguranţă şi, în special, pe standardele decretate de Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI).