Directorul Remin, Ovidiu Gâlcă, a spus că una dintre mizele intrării companiei în faliment este posibila scoatere la vânzare a bunurilor acesteia, dar şi a celor 500.000 de tone de pirită auriferă ce conţin peste 25% argint.
‘Remin deţine pe stoc peste 500.000 de tone de pirită auriferă, iar preţul metalelor preţioase la Bursa metalelor din Londra a urcat mult. De exemplu: o tonă de pirită era cotată la 105 dolari, iar achiziţionarea de la Remin ar putea produce 52 de milioane de dolari’, a spus Ovidiu Gâlcă. În opinia directorului Remin, acesta ar fi un moment oportun pentru scoaterea la vânzarea a piritei.
‘Compania are pe stoc o marfă – pirita auriferă cu conţinut ridicat de arsen. În ultimii ani a existat o serie de intenţii de cumpărare. Este prima dată când se întâmplă acest lucru, datorită creşterii spectaculoase a metalelor preţioase pe bursele mondiale. Este cea mai bună ocazie de a vinde această marfă, de a plăti cât se poate creanţele, datoriile pe care le avem la aceşti creditori, îndeosebi cele acumulate în perioada de insolvenţă’, a punctat directorul Remin.
Pe de altă parte, administraţia companiei naţionale miniere Remin a depus în luna iulie la Tribunalul Judeţean Timiş un plan de reorganizare aplicat prin derularea procedurii de insolvenţă declanşată în anul 2009. Planul pe categorii de creanţe urmează să fie aprobat de creditori pe 12 septembrie.
De asemenea, sindicatele din confederaţia Meridian au depus o petiţie înmânată şi ministrului Liviu Pop, în care se precizează că intrarea companiei în procedura de faliment este neinspirată economic.
‘Am solicitat discutarea în comisia de dialog social a problemelor companiei Remin, deoarece ANAF are intenţia de a solicita falimentul Companiei Remin. Falimentarea Reminului va atrage probleme sociale, probleme economice pentru Maramureş, dar mai ales riscuri majore de mediu’, a spus liderul de sindicat Ioan Petricean.
La rândul său, ministrul delegat Liviu Pop a precizat că problema companiei Remin va fi abordată în cadrul unei şedinţe de guvern. ANAF, unul dintre cei mai importanţi creditori ai Remin, are de încasat o restanţă 4.400.000 de lei.
Sursa: Agerpres