La începutul acestei săptămâni, Gazprom a informat autorităţile de la Kiev că îi datorează 2,55 miliarde de dolari pentru gazele naturale livrate în trimestrul al treilea al anului trecut, iar Kievul are la dispoziţie 10 zile pentru a plăti. În replică, Ucraina a anunţat că acele clauze contractuale conform căruia trebuie să plătească pentru gazele naturale pe care nu le-a utilizat sunt 'ilegale'.

'Astăzi a fost luată o decizie cu privire la abuzul de poziţie dominantă pe piaţa tranzitului gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei de către compania Gazprom sub formă de cumpărător monopolist. Valoarea amenzii este de 85 miliarde de hryvna', a declarat preşedintele Autorităţii pentru reglementarea concurenţei din Ucraina, Yuriy Terentyev într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare Facebook.

În cursul unei investigaţii demarate la cererea cabinetului de miniştri, Autoritatea pentru reglementarea concurenţei din Ucraina a descoperit că Gazprom are o poziţie de monopol pe piaţa tranzitului gazelor naturale din Ucraina şi a încălcat în mod repetat termenii contractului încheiat cu compania ucraineană Naftogaz pentru perioada 2009-2015.

De asemenea, anterior premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a declarat că grupul Gazprom ar putea fi amendat pentru poziţie de monopol cu o sumă echivalentă cu până la 10% din veniturile totale realizate de Gazprom pe teritoriul Ucrainei.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. AGERPRES