„Această propunere de directivă UE privind PNR constituie un element important al politicii de securitate a UE. Sunt necesare norme comune la nivelul UE pentru a combate formele grave de criminalitate, cum ar fi traficul de droguri și de persoane, precum și terorismul”, spune Cecilia Malmström, comisarul european pentru afaceri interne.
Reprezentanții Comisiei Europene susțin că noul sistem va garanta un nivel ridicat de protecție a vieții private și a datelor cu caracter personal. Astfel, datele PNR nu pot fi utilizate decât în scopul combaterii formelor grave de criminalitate și a infracțiunilor teroriste.
Autoritățile de aplicare a legii din statele membre vor fi obligate să anonimizeze datele la o lună de la data zborului, iar datele nu trebuie păstrate mai mult de cinci ani în total. Datele sensibile care ar putea dezvălui originea rasială sau etnică, opiniile politice sau convingerile religioase nu pot fi transferate niciodată de transportatorii aerieni către statele membre și nici utilizate în vreun fel de acestea.
În practică, susțin reprezentanții CE, multe autorități de aplicare a legii din statele membre culeg deja date PNR, de la caz la caz sau privind anumite zboruri. ”Propunerea Comisiei ar permite o utilizare mai sistematică a datelor pentru toate zborurile relevante și ar crea o abordare coerentă în toate statele membre. Acest lucru va evita existența unor niveluri inegale de protecție a datelor cu caracter personal, precum și a unor deficiențe în materie de securitate, costuri crescute și a unei incertitudini juridice pentru transportatorii aerieni și pasageri”, se arată în documentele de la Bruxelles.
În prezent, trei state (SUA, Canada și Australia) obligă transportatorii aerieni din UE să pună la dispoziție datele PNR privind toate persoanele care călătoresc cu avionul din sau spre aceste țări. Pentru ca sistemul să înceapă să fie implementat și la nivelul UE, vor fi necesare negocieri de circa doi ani în cadrul Consiliului de Miniștri al UE și în Parlamentul European.